Kolinda Grabar Kitarović favoritkinja za novu šeficu NATO-a?

0
Radiosarajevo.ba
Kolinda Grabar Kitarović favoritkinja za novu šeficu NATO-a?
Foto: EPA-EFE / Kolinda Grabar-Kitarović

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je počašćena što je mediji spominju kao favoritkinju za nasljednicu glavnog sekretara NATO-a.

"Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno", kratko je rekla bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović za Jutarnji list.

Ona se javila iz Tokija, gdje je prisustvovala sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana u julu prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.

Portal Politico navodi da su u Bruxellesu i u drugim zemljama članicama NATO-a već uvelike krenula nagađanja o tome ko bi mogao naslijediti Stoltenberga.

U tom se kontekstu uz bivšu predsjednicu Hrvatske spominju bivša litavska predsjednica Dalia Grybauskaite i aktualna predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije