Blic.rs: Ko su ženomrsci, antivakcinaši i nacisti koji su marširali Beogradom

Radiosarajevo.ba
Blic.rs: Ko su ženomrsci, antivakcinaši i nacisti koji su marširali Beogradom

Podrška Milanu Nediću, ali i Ratku Mladiću, peticija protiv vakcinisanja djece, ženomrzački stavovi, odbrana Kosova ako treba i oružjem, isticanje nacističkih simbola, samo su dio opusa dvije ekstremno desničarske organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba".

U ovo prvo srpska javnost se mogla uvjeriti prije dva dana kada su ove organizacije "marširale" centrom Beograda, gdje su javno podržali rehabilitaciju Milana Nedića, saradnika nacističke Njemačke i predsjednika kvinsliške vlade, piše Blic.

Prije ovog, malo je reći incidenta, rijetko ko je i čuo za ove organizacije, iako se na društvenim mrežama na kojima se pomovišu, o njima svašta može pročitati.

Tako je, ilustracije radi, "Srpski carostavnik" bio jedan od organizatora skandaloznog predavanja historičara, i po svoj prilici ženomrsca Vladislava Đorđevića, pod nazivom "Feminizam kao razarajući faktor nacije u vojsci i ostalim državnim institucijama okupirane Srbije".

"Žene da imaju manju platu, da rade četiri sata dnevno da bi duže bile sa djecom", "Žene nisu za sve poslove, ne treba da rade u vojsci, policiji, da se bave politikom...", "Preuveličavaju se brojke o seksualnom uznemiravanju žena da bi se stvorila antimuška psihoza", samo su neke od šovinističkih izjava koje su se mogle čuti na tom predavanju prije desetak dana.

Međutim, to nije sve, jer se ova organizacija, kroz tribine, skupove i razne sastanke, bavi i drugim društvenim temama, poput obavezne vakcinacije.

"Djeca se ne smiju vakcinisati bez saglasnosti i pristanka roditelja", bio je jedan od njihovih zahtjeva, dok se drugi odnosio na ukidanje prekršajnih prijava i novčanih kazni u slučaju odbijanja vakcinacije.

Također, u sferi interesovanja ove desničarske organizacije je bila i prošlogodišnja Parada ponosa, povodom koje je takođe održana tribina, a koju su nazvali "sodomska Parada srama".

Ono na šta je ova organizacija ponosna jeste saradnja i sa ekstremno desničarskom strankom Nacionalni front Marin Le Pen.

Ona ima i svoj "Klub carostavnik", koji se nalazi na opštini Palilula, gdje se održavaju skupovi, predavanja, sastanci... Taj prostor je, kako navode, "klupski prostor za ljubitelje istinskih vrijednosti".

Klub u kome se ove aktivnosti organizuju, i gdje se članovi organizacije okupljaju, ako je suditi prema Facebooku, postoji od juna 2016. godine.

Za razliku od ove, Drugi organizator skupa podrške Nediću, "Srbska akcija - podvig i borba", postoji nešto duže odnosno, od 2010. godine.

Nacionalizam, borba za Srbiju, protivljenje vlastima i aktuelnim i ranijim, pa i onome što je nekada radio i zastupao Josip Broz Tito, podrška Rusiji, samo su neke od ideja kojima strijeme.

Ovo ekstremno desničarsko udruženje bavilo se, između ostalog čišćenjem spomenika vojvodi Vojinu Popoviću Vuku, kome je šteta nanijeta "od strane agresivnih promotera homoseksualizma, tj. direktnih ideoloških potomaka komunističkih srbomrzaca".

Kako poručuju, otvoreno staju uz kako navode, "svijetle tekovine borbe gelerala Mladića, Radovana Karadžića i svih plemenitih učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata".

Mladiću su, inače, poslali i božićnu čestitku u Hag, gdje je on prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za genocid i najstravičnije zločine nad Bošnjacima.

Ni pozivanje na oružje u ime odbrane Kosova i Metohije im nije strano, pa su se na svojoj Facebook stranici hvalili grafitima "Vadi pušku iz vitrine, silazimo do Prištine" i "Sloboda se kroz borbu ističe".

“Srbska akcija” podržavala je razne proteste, ali i nabavku oružja iz Bjelorusije i Rusije, marširala za Krajinu, protiv Parade ponosa, a zalaže se i za smrtnu kaznu.

Međutim, ono što je primjetno, jeste da se na fotografijama koje "Srbska akcija" dijeli na Facebooku, rijetko gdje može vidjeti lice njihovih pripadnika, članova ili simpatizera. Lica se ili ne vide, a tamo gdje ih ima, blurovana su (razmazana), da se uopšte ne može prepoznati ko je na slikama. Ovo udrženje ima i svoju Twitter stranicu, ali na njoj nije aktivno od 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije