Ko je Gabriel Escobar, Bidenov novi izaslanik za Zapadni Balkan

0
Radiosarajevo.ba
Ko je Gabriel Escobar, Bidenov novi izaslanik za Zapadni Balkan
Foto: Vlada Srbije / Escobar i Dačić

Gabriel Escobar bi trebao sljedećeg mjeseca preuzeti funkciju novog specijalnog izaslanika američkog predsjednika Joea Bidena za Zapadni Balkan.

Kako piše Blic, Escobar je dobar poznavalac Balkana, ima energičan pristup, a prešao je put od Beograda, u kojem je bio 2001. godine, do Bolivije, Pakistane do Iraka.

Zvanična biografija kaže: imenovan je za zamjenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu u augustu 2019. godine.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

To mu nije prvi boravak u Beogradu - 2001. je bio šef političkog odjeljenja odmah nakon što je ambasada SAD ponovo otvorila ambasadu.

U bivšoj Jugoslaviji je od 1998, do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u Кancelariji visokog predstavnika u Banjoj Luci Luci, pa zamjenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici.

Radio je u američkim ambasadama u Boliviji, Pakistanu, a bio je i vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Кirkuka u Iraku.

On govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik, a očekuje se, da će ubrzo po preuzimanju funkcije krenuti na put i u posjete zemlje regiona.

Njegovo imenovanje je, kako ocjenjuju pojedini mediji, pokazatelj jedne bitne stvari - da se Bijela kuća pod komandom Bidena "odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana".

Među važnim temama na stolu Escobaru će se naći i dijalog Beograda i Prištine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije