Kit viđen u Jadranskom moru: Građani upozoreni da mu se ne približavaju

0
Radiosarajevo.ba
Kit viđen u Jadranskom moru: Građani upozoreni da mu se ne približavaju
Foto: Screenshot / Kitovi u Jadranu

Iz Nacionalnog parka Mljet obavijestili su da su dobili više dojava o viđenju kita u Mljetskom kanalu. Odmah su obavijestili građane i poručili im da se nikako ne smiju približavati kitovima.

"U ponedjeljak, 10. juna, zaprimili smo nekoliko dojava da je u Mljetskom kanalu između Polača i Trstenika viđen kit. Trenutno nemamo više informacija ni saznanja o kojoj se vrsti radi, ali molimo da mu se ne približavate plovilima te da nam dojavite lokaciju i vrijeme", stoji u objavi na Facebook profilu Nacionalnog parka Mljet.

Prošle je godine kod Korčule, također nakon više dojava građana, institut Plavi svijet iz Velog Lošinja utvrdio da se ondje nalazi najmanje pet jedinki ulješura, iznimno rijetkih kitova u tom dijelu Jadrana.

Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Metha održao sjajan koncert i sve oduševio

Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Metha održao sjajan koncert i sve oduševio

Inače žive na dubinama od jednog kilometra stoga većina posjeta ulješura ovom dijelu Jadranskog mora završi nasukavanjem i ugibanjem jedinki. Zbog toga je potrebno osigurati praćenje skupine da bi se utvrdio smjer kretanja i na vrijeme mogle poduzeti akcije spašavanja.

Spektakularni prizori kitova viđeni su i u blizini Šolte, zabilježeni i na snimci na kojoj se čuju zadivljeni glasom promatrača koji su promatrali kita kako izlazi iz vode i pliva uz površinu pritom izbacujući vodu, piše Večernji list.

Velika senzacija bili su dva velika kita viđena u augustu 2020. godine u Velebitskom kanalu. Riječ je o drugoj vrsti kita po veličini na svijetu, koja može narasti i do 27 metara, dok je podvrsta viđena u Jadranu veličine oko 23 metra.

Kako su se dojave o opažanju u području južnog dijela Velebitskog kanala nastavile i sljedećeg mjeseca, istraživači su izašli na teren da snime velikog kita dronom iz zraka radi analize veličine i zdravstvenog stanja te kako bi uzeli biopsiju kože za analizu DNK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije