Kazne za turiste u Hrvatskoj: Djevojka prošetala u tangama pa počela vikati

Radiosarajevo.ba
Kazne za turiste u Hrvatskoj: Djevojka prošetala u tangama pa počela vikati
Foto: Hanza Media / Turisti na Hvaru

Rigorozne kazne koje su Hrvati, na čelu s gradonačelnikom Rikardom Novakom, još 2017. uveli za nedolično ponašanje turista, već treće ljeto privlače pažnju medija, pa smo se i mi zaputili na najsunčaniji otok, da vidimo kako te sankcije funkcioniraju u praksi od 35 Celzijevih stepeni.

Već na katamaranu se možete uvjeriti da je stvar ozbiljna: na LCD monitorima periodično su emitirana slikovna i višejezična tekstualna upozorenja o visokim kaznama što turiste u Hvaru čekaju ako počine neku od radnji koje na monitoru izvode prekriženi piktogramski čovječuljci. Niko ne može reći da unaprijed nije upozoren. Ako je došao katamaranom.

U samom Hvaru na više mjesta možete vidjeti table s upozorenjima o masnim kaznama za označene oblike ponašanja.

Već u dvadesetoj sekundi boravka u Hvaru Jutarnji list otkriva prvog prekršitelja: djevojka u kratkim hlačama i gornjem dijelu kupaćeg kostima, dakle bez majice, sjedi na klupi pred restoranom, zaklonjena iza palme. Ne zna se je li se sakrila od Sunca ili od komunalnih redara, ali se vidi da je u prekršaju, baš kao i mladić koji turističkim čamcem je pristajao na rivu: kako je i on bez majice, evidentno se ponaša nedolično u smislu paragrafa grada Hvara. Ili možda ne?

"To se na mene ne odnosi", mirno veli momak, "ja sam u nadležnosti Lučke kapetanije."

Vlasnik jednog kafića podržava gradonačelnikovu odluku:

"Slušaj, to je uspilo, smanjilo je broj prekršaja. Bilo je svega tu po gradu, opijanja i skidanja do gola, a sad je ipak mirnije. Ja ni u svoj kafić ne dam nikome da sidne u kupaće. Boga ti, imaš plažu, pa se tamo skidaj", veli čovjek.

"Lani je jedna strankinja išla u crvene tange i ređipet, hoda s dečkom i ja je zaustavim. I počnem joj pisat kaznu. A za ispisat sve to oko kazne triba mi dvadeset minuta. I dok ja pišem, prolaze tri tipa goli do pasa, i ova cura kaže meni: 'Zašto njih ne zaustavite?' A ja joj kažem: 'Zato šta nemam vrimena i mogućnosti kad sam sâm. Vas sam vidio prije njih, pa sam zaustavio vas.' I ona ti počela vikat na mene, moj gospodine. A milijun ljudi okolo, bilo mi je neugodno, nisam zna šta ću. I srića, taj njen dečko izvadio novčanik i platio kaznu. Valjda mu je bilo još neugodnije nego meni.", reče hvarski komunalni redar Đorđe Kovačić

Ostatak teksta čitajte na ovome LINKU

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije