... / Putujete u Hrvatsku? Ovih se nebuloznih kaznih morate čuvati

26. 06. 2019. u 17:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 295

U Hrvatskoj svake sezone ljetuje sve veći broj turista, a to je uzrokovalo i sve veći broj pravila, ne bi li stvari ostale koliko toliko pod kontrolom.

Hvar je poznat po tome što prijeti najskupljim kaznama na Jadranu. Ali samo prijeti – 500 eura (oko 1.000 KM)za hodanje bez majice ili 700 eura (oko 1.400 KM) za opijanje, ogromne kazne za spavanje na javnim površinama. 

No, table koje upozoravaju moguće prekršitelje pravila, samo su preventivan trik, kazao je ranije gradonačelnik Hvara Rikardo Novak, piše 24sata.

Naime, komunalni redari i policija ne naplaćuju te iznose, niti ih mogu naplatiti s obzirom na to da nemaju nikakvo uporište niti u zakonu niti gradskim odlukama.

Idete na more: Šta smijete od hrane i pića ponijeti u Hrvatsku ili Crnu Goru

Unatoč tome, preventivni trik je, tvrde gradske vlasti, upalio.

I gradonačelnik Splita, Andro Opara osmislio je pravilnik za turiste. Osim logičnih zabrana za uriniranje na javnim površinama i pisanju grafita, našli su se i oni da je zabranjeno hodati bez majice ili u kupaćem kostimu. Kazna za to može doseći i do 1.000 kuna (oko 270 KM).

Ljetujete u Crnoj Gori: Ovo svi rade, a sada se kažnjava sa 1.000 KM

Naravno, osim klasičnih zabrana, postoje i neke nebulozne poput toga da se ne smije pretjerano vući ručna prtljaga te da se ne smiju dirati obilježja Hajduka na javnim površinama.

“Spomenuo sam nogometni klub čija obilježja ćete naći po mnogim javnim površinama. Ona se ne diraju jer Hajduk je svetinja. Točka”, napisao je Opara u svojoj objavi.

U Dubrovniku su također uvedene kazne za šetanje bez majice ili u kupaćem. Stali su na kraj i onima koju su se sunčali na ulici ispred ulaza u crkvu, a i same župe u gradovima na obali znaju uvoditi pravila oblačenja za posjet vjerskim objektima, piše 24sata.

KOMENTARI (5)