Korčula / Katamaran uplovio u rodnu Velu Luku Olivera Dragojevića

31. 07. 2018. u 22:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Split se u utorak oprostio od Olivera Dragojevića.

Deseci hiljada ljudi, među kojima i Oliverova porodica te brojni kolege i prijatelji, pjesmom su posljednji put pozdravili legendarnog muzičara.

Potom je oko 20 sati katamaran koji prevozi lijes s Oliverovim tijelom isplovio prema njegovoj rodnoj Vela Luci.

Na tom putu počast su mu odale brodice s Visa i Hvara, a nešto iza 22 sata katamaran je uplovio u Vela Luku. 

Podsjetimo i na tok veličanstvenog ispraćaja Dragojevića čiji odlazak nikako nije mogao proći isključivo u krugu porodice.

Naime, Split je danas bilo  sve u znaku Olivera Dragojevića kojeg je njegov grad već od jutrošnje komemoracije na dostojan način otpratio na posljednje morsko putovanje ka njegovoj Vela Luci na Korčuli gdje će u srijedu na groblju sv. Roka u 18 sati biti pokopan po mjesnim običajima.

"Cijeli Split" spustio se na rivu kako bi posljednji put ispratio legendarnog umjetnika Olivera Dragojevića prema Veloj Luci.    

Pokraj lijesa s bijelim ružama bila je Oliverova supruga Vesna i sinovi, a izmjenjivali su se njegovi najbliži prijatelji i suradnici, među kojima su bili: Tonči Huljić, Petar Grašo, Goran Karan, Doris Dragović, Stjepan Hauser, Zlatan Stipišić Gibonni, Joško Banov, Tony Cetinski, grupa "Dupini"... 

"Hvala Olivere, kralju", "Hvala, legendo", neki su od povika brojnih Splićana koji su svoju ljubav i štovanje Oliveru Dragojeviću iskazivali posebno i dostojanstveno, uz pjesmu i pljeskanje.

Na lijes su bacali cvijeće, kape i navijačke šalove, a mimohod je pjesmom pratila klapa "Kontra" koja je na pozornici na rivi uz trasu kojom je prolazio Oliverov lijes izvodila njegove legendarne pjesme: "Cesaricu", "Splite moj", "Moj lipi anđele", "Još ovaj put", "Vjeruj u ljubav", "Moj galebe"...

Sa usana okupljenih također su se mogli iščitati Oliverovi najpoznatiji stihovi. 

Prema procjeni policije na ispraćaju je bilo više od deset tisuća ljudi koji su na visokim temperaturama i jakom suncu strpljivo bili raspoređeni duž cijele Rive i gatova uz nju, ali i u Marmontovoj, na Matejušci, te na Prokurativama te čekali da njegov lijes prođe blizu njih.

U splitskoj luci se okupilo i više stotina plovila, koji su Olivera pozdravljali sirenama i bakljadom. Uz njih, bila je i Hrvatska ratna mornarica s dvije raketne topovnjače. 

Zvonik svetog Duje također je pozdravio "svog Olivera". 

"Tek sad vidim što mi znači Vela Luka..".zapjevala je klapa i svi okupljeni dok se lijes s Oliverovim tijelom približavao katamaranu koji će ga prevesti do njegova vječnog počivališta na Korčuli. 

Prije posljednjeg Oliverovog 'đira' po splitskoj Rivi u crkvi sv. Frane je u 18.30 sati održana misa kojoj su prisustvovali njegova obitelj, uži krug prijatelja i suradnika. 

Lijes s Oliverovim tijelom je u 18.50 sati sa Trga Franje Tuđmana krenuo Rivom do Gata sv. Nikole kod Lučke kapetanije gdje se u 19.50 sati ukrcao na katamaran Jadrolinije, te zajedno sa članovima obitelji Dragojević otplovio za Korčulu.

Uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala, velikog zvona na zvoniku sv. Duje, prate ga brodovi Lučke kapetanije MUP- a i HRM- a. Inače, bumbala su posljednji put brecala davne 1938. godine povodom smrti Ante Trumbića. Ispaljene su rakete, zapaljene bengalke, a brodovi započeli trubiti.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA