Hrvatska: Sin tužio majku jer ga je napustila, ona mu mora isplatiti 12.500 KM

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Sin tužio majku jer ga je napustila, ona mu mora isplatiti 12.500 KM
Karlovčanka koja je napustila supruga i njihovo dvoje djece u 2010. godini morat će platiti sinu zaotatke za uzdržavanje, nakon što ju je sin tužio zbog njenog odlaska.

Kako stoji u sinovljevoj tužbi, njegov otac i majka razveli su se 2014. godini, a ona u međuvremenu ni na koji način nije doprinosila za njegovo uzdržavanje, prenosi KAportal.

U vrijeme kad ga ja majka napustila imao je 15 godina, nije imao vlastita primanja i finansijski je ovisio o ocu s kojim je živio i koji je o njemu brinuo. Sudskim putem od majke traži po dvije hiljade kuna (oko 500 KM) za svaki mjesec.

Majka se tome protivi tvrdeći kako nije istina da nije doprinosila za njegovo uzdržavanje. Kaže da mu je novac davala na ruke, kupovala mu odjeću i obuću te trajnim nalogom za njega plaćala troškove interneta. Ima plaću 3000 kuna (oko 750 KM) i živi kao podstanar.

"Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe", zaključio je karlovački sud.

Sud smatra da je za njegovo uzdržavanje majka mjesečno trebala doprinositi 1.200 kuna (oko 300 KM), a kako mu je davala po 200 kuna odlučeno je nepravomoćno da mu je ostala dužna po 1.000 kuna za svaki mjesec, odnosno 50.000 kuna (oko 12.5 hiljada KM) ukupno, koje mu mora platiti pod prijetnjom ovrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije