Kanađanin od Hrvatske traži 200 miliona dolara odštete

Radiosarajevo.ba
Kanađanin od Hrvatske traži 200 miliona dolara odštete
Foto: Croatiaweek.com / Zagreb

Kanađanin norveškog porijekla Hakon Korsgard tražio je pred Centrom za investicione sporove u Vašingtonu pri Svjetskoj banci 200 miliona dolara odštete od Hrvatske, jer Zagreb ne priznaje njegovo vlasništvo nad oko 20 nekretnina koje je kupio od srpskih preduzeća i društava na Jadranu i Zagrebu, pišu beogradske Večernje novosti.

Korsgard smatra da će mu bitno pomoći i uredba američke administracije koja štiti privatno vlasništvo u svim dijelovima svijeta.

List saznaje da je među vrijednim nekretninama velika zgrada nekadašnjeg predstavništva kragujevačke Zastave u Zagrebu, kao i odmarališta Ferijalnog i hotelskog saveza Srbije i Crne Gore na Korčuli.

Hrvatska ovu imovinu smatra svojom, budući da ju je zakonom eksproprisala još 1992. godine.

Krajem prošle godine Korsgard se obratio arbitraži u Vašingtonu za šta se u Hrvatskoj saznalo 10. augusta, kada je objelodanjen godišnji izvještaj Državnog tužilaštva dostavljen hrvatskom parlamentu.

Riječ je o devetom aktivnom arbitražnom sporu protiv Hrvatske pokrenutom pri Arbitražnom sudu koji je osnovan prema Pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo.

Hrvatsko državno tužilaštvo je u odgovoru na tužbu navelo stav da vlasnička prava nije moguće sticati direktno na osnovu Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, bez sklopljenog bilateralnog ugovora.

Takve ugovore Zagreb je sklopio sa Ljubljanom i Skopljem, ali ne i sa Beogradom i Sarajevom, zbog čega firme iz BiH i Srbije vode stotine sporova u Hrvatskoj za povrat imovine, koje po pravilu gube.

Novosti ističu da je Korsgard Kanađanin, a ne Srbin, pa bi mogo imati više sreće, a da očekuje pobjedu najbolje govori podatak da je u arbitražu do sada uložio dva miliona dolara.

Predsjednik Udruženja Oteta imovina, advokat Zoran Ristić, sa kojim je Korsgard u kontaktu, rekao je Novostima da je ovaj Kanađanin prvo pred hrvatskim pravosuđem tražio nadoknadu, ali bezuspješno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije