Kako Milanović brani odlikovanje Jelića: Spomenuo Bakira, Aliju i Rasima Delića

Radiosarajevo.ba
Kako Milanović brani odlikovanje Jelića: Spomenuo Bakira, Aliju i Rasima Delića
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je tokom obilježavanja godišnjice "Oluje" komentirao oštre reakcije iz Bosne i Hercegovine na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratni zločin u Bosni i Hercegovini. 

"Što da vam kažem a da ne krene svađa? Najbolje ništa", rekao je Milanovićna početku.

Ipak se predomislio pa je odlučio nastaviti.

"Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću, koji je osuđen za ratni zločin, kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac. Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Delić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima", rekao je Milanović. 

Istakao je i da rijetko ili nikad ne proziva ljude u BiH.

"Ali možda da počnemo od toga da se Hrvatima omogući da biraju sami svoje članove Predsjedništva. Bosna je nastala na pravu konstitutivnih naroda, Hrvatima su neka prava naprosto ukradena", kazao je Milanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije