Julija Timošenko iz ratnog Kijeva poslala emotivnu poruku Hrvatskoj

5
Radiosarajevo.ba
Julija Timošenko iz ratnog Kijeva poslala emotivnu poruku Hrvatskoj
Foto: Jakov Sedlar / Julija Timošenko

Političarka i prva premijerka Ukrajine Julija Timošenko obratila se Hrvatima video porukom te zamolila za jedinstvo i podršku ukrajinskom narodu.

Zahvalila se i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću na velikoj podršci na međunarodnoj sceni, a njeno obraćanje prenosimo u cijelosti:

"Dragi moji hrvatski prijatelji.

Razvijaju se olujne ćelije: Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Razvijaju se olujne ćelije: Lovci na oluje najavili gdje će biti najgore nevrijeme

Pozdravljam vas sve koji ste se sada okupili da podržite Ukrajince i Ukrajinu!

Stvarno nam je potrebna vaša podrška upravo sada, Ukrajina prolazi kroz vrlo teško i tragično vrijeme. Ruska Federacija i njena vojska pucaju na našu djecu, muškarce i žene. Ubijaju Ukrajince pred cijelim civiliziranim svijetom.

Danas nam je potrebna vaša podrška kao nikad prije. Svijet treba biti ujedinjen u podršci Ukrajini.

Ono što tražimo od svijeta je:

Prvo moramo iz Ujedinjenih naroda isključiti Rusku Federaciju koja baca bombe i rakete na mirovljubivu Ukrajinu i isključiti je iz Vijeća sigurnosti UN-a. Odmah moramo donijeti odluku o raspoređivanju mirovnih kontigenta UN-a u Ukrajini jer nam je to jedina šansa da obranimo svoju zemlju.

Tražimo zatvaranje našeg neba od neprijateljskih aviona i raketa zato što te bombe padaju na škole, kuće, vrtiće, bolnice i crkve - padaju na neovisni narod Ukrajine. UN to može vrlo lako učiniti.

Želim vam zahvaliti što ste zajedno s nama, dragi naši Hrvati! Također cijenim posebnu podršku i čvrst stav vašeg premijera i mog dobrog prijatelja Andreja Plenkovića za njegovu snažnu podršku Ukrajini na međunarodnom nivou.

Ako imamo tu vjeru da smo zajedno, vjerujte da se ne borimo samo za našu domovinu, nego i za cijelu Europu. Borit ćemo se, izdržat ćemo i pobijedit ćemo! Svijet će tada postati jači i slobodniji jer će braniti Ukrajinu i pravo na našu slobodu - jer on je za Ukrajinu. Zajedno smo jači, dragi moji prijatelji Hrvati. Živjela Ukrajina! Živjela Hrvatska!", poručila je Timošenko, prenosi Večernji.hr. Na OVOM linku možete pogledati i video obraćanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije