Hrvatska / Još jedan napad na Srbe: Pretučen srpski povratnik kod Rijeke

23. 08. 2019. u 10:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio se prije tri dana, u utorak, a pretučen je srpski povratnik iz okolice Rijeke, piše Index.hr.

Kako se saznaje od Milana Erakovića, pravnog savjetnika Srpskog narodnog vijeća, 70-godišnji povratnik Dobrivoje Arsić bio je verbalno, a potom i fizički napadnut od strane nepoznatih osoba, od kojih je jednu napadnuti prepoznao kao stanara susjedne zgrade.

Fizičkom napadu prethodilo je verbalno vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je povratnik zvao policiju dva puta. Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika te je vrijeđanje bilo usmjereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik. Kako se dolazak policije oduljio, došlo je i do fizičkog napada. Iako je povod svega bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, to ne može biti opravdanje za vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i fizički napad na osobu od 70 godina koja je još i invalid.

Index je u posjedu medicinske dokumentacije u kojoj su navedene povrede koje je zadobio Arsić.

Srpsko narodno vijeće podnijelo je u srijedu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, uz saglasnost povratnika, za kaznena djela prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda i uznemiravanja.

Ali iz SNV-a poručuju kako imaju sumnje da je i postupanje policajaca bilo etnički obojeno.

„Nažalost imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema riječima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tokom noći te upućivanje prekršajnom sucu. Iako je gospodin Arsić u četvrtak 22. august 2019. godine oko podne tražio uvid u spis to mu nije omogućeno nego je traženo od njega da to napravi u pismenoj formi, što je on i učinio. Kako je u međuvremenu stigla kaznene prijave od strane Srpskog narodnog vijeća od prethodnog dana policija hitno poziva gospodina Arsića u oko 14 sati na razgovor povodom prijave koji traje četiri sata iako je Arsić u predinfarktnom stanju“, poručio je Eraković.

Pojašnjava kako to nije prvi put da primorsko-goranska policija tako postupa.

Slično postupanje Policijske uprave Primorsko-goranske imali smo 2015. godine prilikom održavanja predstave HNK Ivan Zajc gdje su gledaoci i posjetioci verbalno vrijeđani po nacionalnoj osnovi od strane navodno pripadnika 'Armade' a u stvari članova opskurne Autohtone Hrvatske stranke prava. Fizički napad na jednog od posjetioca od strane osoba koje su vrijeđale i dobacili uvrede gledaocima karakteriziran je kao 'remećenje javnog reda i mira'. Međutim postupanje djelatnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gdje je napadač 'upozoren' šta god to značilo a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen te donosi oslobađajuću presudu na istu PU Primorsko-goranska ulaže žalbu! Toliko o profesionalnom postupanju djelatnika PU PGŽ te se nadamo da kad je riječ o ovom slučaju obrazac neobjektivnog postupanja neće se ponoviti“, poručio je Eraković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA