Janša: Turska svojim politikama na Balkanu nastoji zakočiti širenje Evropske unije

7
Radiosarajevo.ba
Janša: Turska svojim politikama na Balkanu nastoji zakočiti širenje Evropske unije
AFP / Janez Janša

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da su oporavak nakon pandemije koronavirusa i širenje na Zapadni Balkan ključni izazovi sa kojima će se u idućem periodu suočiti EU.

"Ako se ne bude širila EU, onda će se širiti neko drugi", rekao je Janša pred slovenskim ambasadrima, uoči slovenskog šestomjesečnog predsjedanja Evropskom unijom koje počinje 1. jula.

Širenje EU treba biti odgovor na strateške i sigurnosne izazove trećih aktera, rekao je on, prenose mediji.

"Među njima je Turska koja svojim politikama na Balkanu nastoji da zakoči širenje Evropske unije", rekao je premije Slovenije.

Podsjetimo da je Janša nedavno komentirao skup podrške narodu Palestine u Sarajevu, te da je rekao da to "ne približava BiH Evropskoj uniji i NATO-u".

Janša nerijetko komentira stanje u BiH, naročito nakon nedavne pojave nezvaničnog dokumenta, takozvanog non papera, u kojem se navodi mogućnost raspada BiH. Janša je negirao da je autor tog dokumenta.

Inače, kada je riječ o pandemiji, Janša je rekao da je ni nijedna država nije dočekala spremno, što se pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme. Sloveniji će početkom oktobra organizovati neformalni samit EU - Zapadni Balkan, navodi Srna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije