Janez Janša: Pokušaj rušenja vlade destruktivna farsa

0
Radiosarajevo.ba
Janez Janša: Pokušaj rušenja vlade destruktivna farsa
Foto: EPA-EFE / Janez Janša

Slovenski premijer Janez Janša nazvao je "destruktivnom farsom" pokušaj oporbe da sruši njegovu vladu i formira novu, čiji bi predsjednik bio Karl Erjavec, čelnik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

"Prijedlog oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) je destruktivan potez i farsa, pri čemu oporba uzalud troši vrijeme i novac poreznih obveznika", kazao je Janša danas tokom parlamentarne rasprave o povjerenju njegovoj vladi.

Braneći se od optužbi da je u vrijeme pandemije koronavirusa vlada zanemarila struku i zato politički uvodila krivo tempirane protuepidemijske mjere i loše upravljala epidemijom, Janša je rekao da je njegova vlada djelovala mnogo bolje od prijašnje lijevo-liberalne vlade koju je vodio bivši premijer Marjan Šarec, čija se vlada raspala pred sam početak epidemije.

"To građani osjećaju kroz svoj džep jer smo spasili hiljade radnih mjesta i osigurali pomoć u epidemiji za sve kategorije. Nikoga pritom nismo ispustili i tako smo im stvorili perspektivu za budućnost", dodao je.

Što se tiče velike smrtnosti od posljedica koronavirusa, što je također jedna od zamjerki oporbe politici vlade, Janša je kazao da je to posljedica činjenice da je slovenska populacija među deset najstarijih u svijetu, te što su prijašnje vlade prije njegove zanemarivale potrebe starijih generacija.

On je tvrdi je da njegova vlada osigurala velika sredstva za gradnju novih domova za starije, dok su prijašnje vlade više proračunskih sredstava osigurale za nevladine organizacije koje, po njegovim riječima, sada djeluju kao aktivistička "paravojska" u interesu ljevice i protiv sadašnje vlade.

Janša je u nastupu pred zastupnicima ocijenio kako su pokušaji da se njegova vlada sruši osuđeni na neuspjeh, no ako bi se to i dogodilo, njegova će Slovenska demokratska stranka (SDS), prema njegovim riječima, spremno dočekati i nove izbore.

"Uzalud gubite vrijeme i trošite novac poreznih obveznika", kazao je Janša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije