J-22 Orao i dalje leti: Prva žena koja će upravljati čuvenim avionom iz Mostara

1
Radiosarajevo.ba
J-22 Orao i dalje leti: Prva žena koja će upravljati čuvenim avionom iz Mostara

Vojska Srbije bi uskoro trebalo da dobije prvu ženu koja će upravljati avionom tipa Soko J-22 Orao, javlja RTS. Ana Perišić je prva koja u 241. lovačko bombardersko avijacijskoj eskadrili preuzima komande legendarnog aviona proizvedenog u Mostaru.

Do ove godine Ana je bila i jedina žena pilot u 98. vazduhplovnoj brigadi u Lađevicima i upravljala je još jednim avionom nastalim u mostarskom Sokolu – školskim G-4 Super Galebom.

Podsjetimo, Soko J-22 Orao je najambicioznije zamišljen avion bivše Jugoslavije koji je do 1992. izlazio iz pogona fabrike Soko u Mostaru, dok je motore, po licenci Rolls-Roycea, proizvodio Orao iz Rajlovca pored Sarajeva.

Projekt razvoja jurišnog aviona nastao je '70-ih godina prošlog stoljeća pod oznakom JUROM, u kooperaciji Jugoslavije i Rumunije. Kao uzor za nasljednika Jastreba J-21 (također izrađivan u Mostaru), odabran je Jaguar, razvijen u suradnji Velike Britanije i Francuske.

Orao je izrađen od duraluminija, s konvencionalnim rješenjima, no najveći mana bio je nejak motor. Zapravo je SFRJ planirala jači motor iz Velike Britanije ili SAD-a, no partner u projektu Rumunija bila je članica Varšavskog pakta.

Zato zapadne zemlje nisu želje prodati licencu za moderne motore pa je projekt novog lovca morao biti redizajniran za ugradnju motora Rolls-Royce Viper. Za njih je Jugoslavija već posjedovala licencu jer je ovaj motor ugrađen u školsko-borbeni Soko G-2 Galeb.

Ovaj nedostatak učinio je da J-22 Orao nije postigao očekivanu upotrebljivost, najčešće je korišten kao izviđački avion, no vrijedi spomenuti da je bio prvi jugoslovenski avion koji je 1984. godine letio brže od zvuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije