Izvinjenje sa RTS-a nakon skandala u kojem je dječak Abdulah iz Novog Pazara izostavljen s postolja

15
Radiosarajevo.ba
Izvinjenje sa RTS-a nakon skandala u kojem je dječak Abdulah iz Novog Pazara izostavljen s postolja
Foto: Sandžak Danas / Dječak Abdulah Šehović

Na krosu RTS-a održanom prošle sedmice, 12. oktobra, u Leskovcu (Srbija), dječak Abdulah Šehović iz Novog Pazara osvojio je prvo mjesto u trci za učenike prvog razreda na 500 metara.

Iako je trijumfovao i primio medalju i diplomu, njega nije bilo na podijumu i nije pomenuto njegovo ime, čula su se imena tri druga dječaka.

Kako su dječaci koji su navedeni kao najbrži srpskog porijekla, u lokalnim medijima i na društvenim mrežama povela se polemika da li je prema mališanu Abdulahu Šehoviću iz Novog Pazara učinjena nepravda na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Fotografija na kojoj Abdulah već ima diplome u rukama i medalju oko vrata, ali iza njega na postolju stoje tri druga dječaka, s kojim se (sudeći po snimku) trkao u istoj grupi, izazvala je naročitu pažnju.

Na društvenim mrežama pokrenuta je kampanja pod hashtagovima #stop #diskriminacija #sport #rts #srbija #rtskros, gdje građani izražavaju svoju podršku Abdulahu i osuđuju ovakav vid diskriminacije.

Da nije po srijedi diskriminacija već, kako kažu, tehnička greška, saopštili su i organizatori trke i sama Radio-televizija Srbije u svom izvinjenju na kraju Drugog dnevnika.

Posted by Medin Halilovic on Thursday, October 17, 2024

„Dvanaestog oktobra u Leskovcu, dječak Abdulah Šehović iz Novog Pazara osvojio je prvo mjesto u trci učenika prvog razreda na 500 metara. Iako je trijumfovao i primio medalju i diplomu, njegovo ime nije spomenuto prilikom službenog proglašenja pobjednika, što je izazvalo zabrinutost i nedoumice u Novom Pazaru“, naveo je voditelj RTS-a.

Stevan Kovačević, direktor i osnivač krosa RTS-a, objasnio je da je došlo do tehničke greške organizatora trke, zbog koje Abdulah Šehović nije bio na pobjedničkom postolju, dodao je.

„Tehnička greška zapisničkog stola u Leskovcu, prvobitno je uzrokovala ovaj nesporazum koji je odmah razjašnjen poslije sinoćnjeg razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševicom, ali isto tako i sa porodicom malog Abdulaha. Naravno, mi ćemo ponovo proglasiti dječaka za pobjednika, a on je proglašen i u Leskovcu za pobjednika, dobio je i zlatnu medalju i diplomu. Vjerujem da ćemo ovaj nesporazum otkloniti na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Kovačević za RTS.

Skandal u Srbiji: Ignorisali dječaka iz Novog Pazara kao pobjednika, na listi bila druga djeca

Skandal u Srbiji: Ignorisali dječaka iz Novog Pazara kao pobjednika, na listi bila druga djeca

On je podsjetio da za 34 godine postojanja krosa RTS-a nisu imali nijednu crnu mrlju.

RTS se također izvinio zbog, kako su rekli, nenamjerne greške koja se dogodila u organizaciji trke, a zbog toga i u izvještaju koji je emitovan u emisiji Ovo je Srbija.

Ono što je i dalje nejasno je činjenica da nije sasvim razjašnjeno zašto je dječaku data diploma za osvojeno prvo mjesto i medalja, a nije se našao na postolju na kome da tek budu nagrađeni čekaju tri njegova vršnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije