Izbori u Hrvatskoj: objavljena izlaznost u prijepodnevnim satima

2
FENA
Izbori u Hrvatskoj: objavljena izlaznost u prijepodnevnim satima
Foto: Arhiv / Lokalni izbori u Hrvatskoj

Osjetno više birača, nego prije četiri godine, izašlo je u srijedu, u Hrvatskoj na izbore za 11. saziv Hrvatskoga sabora, do 11. 30 sati njih gotovo 750 hiljada ili 24, 18 posto, objavilo je u podne hrvatsko Državno izborno povjerenstvo (DIP)

U julu 2020. u istom je vremenu izašlo 18, 09 posto birača odnosno njih 620 hiljada, što je bilo 20-ak hiljada manje u odnosu na saborske izbore iz septembra 2016. godine u toj zemlji.

Na prošlim saborskim izborima ukupno je glasovalo 46, 9 posto birača, najmanje od 1990. godine, od kada se u Hrvatskoj održavaju višestranački izbori, na što je dijelom utjecala i činjenica da su izbori održani u jeku pandemije koronavirusa, pod posebnim epidemiološkim mjerama.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Usporedbe radi na izborima u septembru 2018. glasovalo je 52,59 posto birača i tada je broj onih koji su glasovali prvi put pao na manje od dva miliona birača.

Na prvim višestranačkim izborima, 1990. godine na birališta je u Hrvatskoj izašlo čak 2.996.250 birača, odnosno 84,54 posto, podsjeća Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije