Izbori u Crnoj Gori: Velika izlaznost, hakerski napad, biračka mjesta otvorena do 20h

Radiosarajevo.ba
Izbori u Crnoj Gori: Velika izlaznost, hakerski napad, biračka mjesta otvorena do 20h
Foto: EPA-EFE / Crna Gora

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori u nedjelju do 19 časova na birališta je izašlo 74.9% birača.

Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godina izlaznost je bila 71,6 odsto. Na parlamentarnim izborima 2012. godine glasalo je 66,2 odsto upisanih birača

Centar za monitoring (CEMI), koji s više od 1300 promatrača prati crnogorske izbore, priopćio je da im je prijavljeno više od 550 nepravilnosti do 17 časova.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke Naredbe kriznog štaba o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred biračkih mjesta.

Portal www.biraci.me meta je DDoS napada zbog kojih je otežan pristup, saopštio je danas MUP Crne Gore, ističući da preduzimaju aktivnosti kako bi otklonili smetnje u radu tog servisa.

Pravo glasa ima 540.026 građana koji biraju između šest koalicija i pet političkih stranaka.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon što je glasao priopćio je novinarima da očekuje da crnogorsko društvo i na ovim izborima pokaže zrelost i odgovornost i da oni proteknu u uvjetima apsolutne stabilnosti i demokratske kulture primjerene suvremenoj Crnoj Gori.

Ne postoji opasnost po stabilnost države i sigurnost njenih građana“, poručio je crnogorski predsjednik dodajući da se tenzije pokušavaju izazvati sa adresa koje su izvan Crne Gore.

Upitan misli li, kada govori o stranom miješanju, i na službeni Beograd, odgovorio je da u tome sudjeluje kompletna medijska i politička scena Srbije. Komentirajući veliku izlaznost birača, Đukanović je rekao da to nije iznenađenje, jer su kako je rekao i „i s jedne i s druge strane dali instrukcije biračima da pokušaju ispuniti svoju biračku obavezu do podne“.

On je izrazio uvjerenost ubjeđen da je demokratska volja građana na strani Crne Gore i njene europske budućnosti, „i onih političkih stranaka koje kreiraju i ostvaruju takav politički program“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije