Iz MUP-a Srbije oglasili se o Milomiru Savčiću

5
Radiosarajevo.ba
Iz MUP-a Srbije oglasili se o Milomiru Savčiću
Novosti.rs / Milomir Savčić

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da se penzionisani general i predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić ne nalazi u Srbiji.

Nakon obavljenih provjera evidencija o ulasku u zemlju Uprave granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju – navedeno je u saopštenju MUP.

Sud BiH je raspisao međunarodnu potjernicu za Savčićem.

Podsjetimo, Savčić, predsjednik boračke organizacije RS-a, koji je tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini bio komandant 65. Zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske RS-a, prekršio je, prema odluci, mjere koje mu zabranjuju komuniciranje s medijima u vezi s njegovim sudskim predmetom.

Optužnica u Sudu Bosne i Hercegovine tereti Savčića da je, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda.

Nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine odredio pritvor, Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) i jedan od najbližih saradnika ratnog zločinca Ratka Mladića, nije pronađen na kućnoj adresi.

Budući je protiv Savčića odmah raspisana međunarodna potjernica, pretpostavka je da pravosudna tijela Bosne i Hercegovine imaju saznanja da se nalazi van zemlje.

Ovu informaciju ranije su za portal Radiosarajevo.ba neslužbeno potvrdili izvori i iz sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine.

"Savčić je otišao van BiH", tvrde naši izvori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije