Italijanski novinar opet prevario javnost: Milan Panić nije preminuo

0
Radiosarajevo.ba
Italijanski novinar opet prevario javnost: Milan Panić nije preminuo
Foto: Twitter / Milan Panić

Bivši premijer Jugoslavije Milan Panić "preminuo" je u 90. godini, navodno javlja Nikola Selaković na svom profilu na Twitter profilu, vijest su objavili brojni mediji, a samo sat vremena poslije stiže vijest da je ovo još jedna prevara italijanskog novinara Tommasso De Benedettija.

Za B92.net potvrđeno je da Nikola Selaković nema uopšte profil na ovoj društvenoj mreži, a ovaj profil, kako i piše, napravio je italijanski novinar.

Novinar De Benedetti je decenijama, prije prevara na Twitteru, objavljivao lažne intervjue s Mikhailom Gorbachevim, Desmondom Tutuom; Elie Wiesel; kardinalok Ratzingerom koji će postati papa Benediktom XVI, Dalai Lamom koje je uredno objavljivala brojna italijanska štampa. Tada je novinarki New Yorkera u odgovoru insistirao da su intervju bili stvarni.

Na Twitteru "nastupa" od 2011. i kreirao je lažne profile za brojne svjetske ličnosti, šireći lažne vijesti. 

Sjetit ćete se lažne vijesti o smrti sirijskog predsjednika Assada 2012. godine, zbog čega su naglo porasle cijene nafte - De Beneddeti je bio kriv za ovo, a njegove lažne vijesti prevarile su The New York Times, The Guardian, USA Today te svjetske lidere i organizacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije