Lažni profil ministrice Turković napravio italijanski novinar?!

L. R.
Lažni profil ministrice Turković napravio italijanski novinar?!
Facebook / Tommaso de Benedetti

Balkanom je danas odjeknula vijest da je umro Ratko Mladić. Prva vijest objavljena je na Twitteru, navodno na profilu ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Vijest je ubrzo demantirana iz Haaga, a dok su se u našim institucijama zbunjeno zgledali ko je kriv i šta se zbilo, uskoro je na istom Twitteru profilu objavljeno da je tvit i lažnu vijest, kao i profil, kreirao italijanski novinar Tommasso De Benedetti?!

Iako još uvijek ne možemo formalno potvrditi da je o ovome riječ - i dalje provjeravamo sve detalje i navode - uspjeli smo potvrditi da je Debeneddeti (negdje De Benedetti) kralj prevara na Twitteru, po čemu je postao svjetski poznat.

Novinar De Benedetti je decenijama, prije prevara na Twitteru, objavljivao lažne intervjue s Mikhailom Gorbachevim, Desmondom Tutuom; Elie Wiesel; kardinalok Ratzingerom koji će postati papa Benediktom XVI, Dalai Lamom koje je uredno objavljivala brojna italijanska štampa. Tada je novinarki New Yorkera u odgovoru insistirao da su intervju bili stvarni.

Na Twitteru "nastupa" od 2011. i kreirao je lažne profile za brojne svjetske ličnosti, šireći lažne vijesti. 

Sjetit ćete se lažne vijesti o smrti sirijskog predsjednika Assada 2012. godine, zbog čega su naglo porasle cijene nafte - De Beneddeti je bio kriv za ovo, a njegove lažne vijesti prevarile su The New York Times, The Guardian, USA Today te svjetske lidere i organizacije. 

De Benedetti je jednom izjavio kako ovo radi kako bi pokazao kako je lako zavarati javnost u vremenu socijalnih medija. 

Iako još ne znamo da li je De Beneddeti zaista uradio ovo s profilom ministrice Turković, vrijedi naglasiti da je profil napravljen u januaru 2020. te da je okupio solidan broj pratitelja među kojima su ambasadori u BiH, Islamska zajednica i sl.

Twitter profil - undefined

PrtScr: Twitter profil

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije