Istražuje se uzrok zapaljenja brodica u Splitu i Zadru: Oglasili se iz policije

0
AA
Istražuje se uzrok zapaljenja brodica u Splitu i Zadru: Oglasili se iz policije
FOTO: AA / Požar u Hrvatskoj

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske saopćilo je da su se tokom proteklog vikenda dogodili požari na plovilima bez stradalih ili povrijeđenih osoba na zadarskom i splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe, a da uzroke nesreća istražuju nadležne kapetanije u Zadru i Splitu.

U saopćenju se navodi da su nesreće prošle bez stradalih, kao i bez onečišćenja mora i morskog okoliša.

"Službenici Lučke kapetanije Zadar dojavu o požaru na brodici u moru, ispred mjesnog kampa u mjestu Sv. Filip i Jakov zaprimili su jučer. Na poziciju nesreće angažirana je Javna vatrogasna postrojba JVP Zadar, čiji pripadnici su nedugo po dolasku ugasili požar na brodici, koja je ostala plutati na udaljenosti oko 30 metara od obale, a o nesreći je obavještena i Policijska postaja Biograd na moru", navodi se u saopćenju.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Službenici LK Zadar saopćili su da je opožarena olupina dotegljena i nasukana na oko 10 metara od obale gdje ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa.

"Službenici Lučke kapetanije Split jučer su u 13.32 sati zaprimili dojavu MRCC Rijeka o požaru na brodici kraj Krknjaša, Drvenik Veli, slijedom čega su isplovili prema dojavljenome mjestu pomorske nesreće. Iz MRCC Rijeka na poziciju ove pomorske nesreće angažirano je Dobrovoljno vatrogasno društvo DVD Kaštela, čiji pripadnici su na požarište isplovili vatrogasnom brodicom, a o događaju je obaviještena i Postaja pomorske i aerodromske policije Split", navodi se u saopćenju.

Požar je izbio na brodici tipa dvotrupne jedrilice imena 'Gray Goose II', duljine 13,96 metara.

Odmah po izbijanju požara putnici i članovi posade evakuirani su na brodice. Od deset spašenih brodolomaca osam je putnika, svi državljani Republike Francuske i dva člana posade, državljani Republike Hrvatske.

Plovilo je potonulo od posljedica požara, a mjesto potonuća osigurali su pripadnici DVD Kaštela plutajućim upijajućim branama, kojima su prikupili isteklo pogonsko gorivo.

Budući da je opožarena jedrilica potonula na 10 metara dubine predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa, stoga se putem Obalne radio postaje ORP Split-radio upućuje radiooglas prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, do prestanka opasnosti, odnosno, uklanjanja olupine.

“U cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda na moru, apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu, kao i rekreativce te kupače da se prije izlaska na more informiraju o svim aspektima plovidbe i boravka na moru, kao i da se tijekom plovidbe i drugih aktivnosti na moru pridržavaju sigurnosnih standarda“, naveli su iz hrvatskog Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije