Ispred HNB-a u Zagrebu dugački red građana za kupovinu kovanice s motivom Pelješkog mosta

1
AA
Ispred HNB-a u Zagrebu dugački red građana za kupovinu kovanice s motivom Pelješkog mosta
FOTO: AA / Građani čekali da kupekovanicu s reljefom Pelješkog mosta

Ispred sjedišta Hrvatske narodne banke (HNB) više od stotinu građana čekalo je danas u redu kako bi nabavili prigodnu kovanicu od 25 kuna s reljefom Pelješkog mosta, koji se danas svečano pušta u saobraćaj, javlja AA.

Povodom obilježavanje otvaranja za saobraćaj Pelješkog mosta i cestovnog povezivanja teritorija Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka (HNB) pustila je u promet 30.000 primjeraka kovanice od 25 kuna s naličjem koje prikazuje Pelješki most.

Ispred HNB-a u središtu Zagreba od ranog jutra stvorio se red od više od stotinu građana koji čekaju priliku kako bi došli do svog primjerka kovanice.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Sjećate li se punice Joške: Ipak se neće baciti s Pelješkog mosta, zet se uzda u dragog Boga

Sjećate li se punice Joške: Ipak se neće baciti s Pelješkog mosta, zet se uzda u dragog Boga

Neki od njih su numizmatičari, dok su drugi vezani uz sam događaj teritorijalnog povezivanja Republike Hrvatske mostom.

Drago Kutleša čekao je na red oko sat i pol vremena kako bi ušao u prostor HNB-a i kupio 30 primjeraka prigodnih kovanica za sebe, za rodbinu i prijatelje. Za 30 kovanica izdvojio je 750 kuna (100 eura).

"Nisam numizmatičar, ali prigodne kovanice hrvatske kune u apoenima od 25 kuna skupljam otkad su se pojavile. Već ih imam 12. Ljetujem na Pelješcu i veselim se Pelješkom mostu, tako da mi je to dodatni motiv”, izjavio je Kutleša.

U redu čekaju i gospodin Miroslav sa sinom srednjoškolcem koji pasionirano sakuplja rijetke kovanice i novčanice.

"Ovo je zadnja kovanica hrvatske kune koja će biti izdana prije uvođenja eura, čime ima još veću sentimentalnu vrijednost”, pojašnjava Miroslav.

Za kupovinu prigodne kovanice dovoljno je pokazati ličnu kartu prilikom ulaska u HNB te dati kunsku protuvrijednost za broj kovanica koje se kupuje.

Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta.

Unatoč velikoj potražnji, očekuje se kako svi primjerci ove kovanice neće biti prodani danas, tako da će u ponudi u podružnicama HNB-a biti do isteka zaliha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije