Ispovijest očevidaca o padu aviona: Otkopčao sam pilota, umro mi je na rukama

Radiosarajevo.ba
Ispovijest očevidaca o padu aviona: Otkopčao sam pilota, umro mi je na rukama
Bio sam u polju kada je pao avion, vidio sam kada su se katapultirali i pritrčao sam da pomognem, priča Jan Boljarac iz Kovačice o nesreći u ataru ovog sela u kojoj je poginuo major Robert Kaloci, a njegov kolega Aleksandar Matić je teško povrijeđen.

"Kada sam stigao, obojica su disala. Pilota koji je teško disao sam otkopčao i pozvali smo Hitnu pomoć. Preminuo je, nažalost, prije nego što je stigla Hitna pomoć", priča Boljarac i dodaje da mu je major Kaloci umro na rukama.

Njegov prijatelj Vladimir Kuharik zatekao se pred pad aviona na pijaci u Kovačici.

Prvo je, kaže, mislio da je riječ o vojnoj vježbi, a tek onda je, kada je otišao u polje, vidio kakva se tragedija dogodila.
 
 
"Bio sam na pijaci i čuo prasak kao grmljavinu i na nebu video dva padobranca koji su tada bili jako visoko. Mislio sam da je neka vojna vježba. Poslije pola sata sam otišao tamo i na jednom mjestu vidio olupinu aviona, zaglibljenu duboko u zemlju, a kilometar dalje kacigu, sjedište... Mještani su mi tamo ispričali da su pritrčali jednom povrijeđenom u pomoć. Ispričali su mi da su vidjeli avion koji je bio jako nisko i čuli su tutnjanje i potom muk", priča Kuharik.

Školsko-borbeni avion "super galeb G-4", Ratnog zrakoplovstva i protivzrakoplovne odbrane Vojske Srbije, kojim su upravljali piloti iz Centra za ljetna ispitivanja Tehničko opitnog centra, srušio se jučer oko 9:50 sati u rejonu općine Kovačica, potvrđeno je iz Ministarstva za odbranu Srbije.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije