Independent: "Još jedna europska zemlja ponovo uvodi obavezan vojni rok"

1
Radiosarajevo.ba
Independent: "Još jedna europska zemlja ponovo uvodi obavezan vojni rok"
Foto: MORH / Hrvatska vojska / Ilustracija

Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić nedavno je otkrio da će vojni rok u Hrvatskoj početi 1. januara sljedeće godine i da će trajati dva mjeseca.

Dodao je da je s ministrom financija Markom Primorcem došao do zaključka da u "opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju". Hrvatskim vojnim rokom bavi se i britanski Independent.

U svom članku naglašavaju da "još jedna europska zemlja ponovno uvodi obavezni vojni rok dok napetosti rastu”. Ovaj potez, navodi Independent, dolazi usred povećanih napetosti u Europi nakon ruske agresije na Ukrajinu, kao i očite utrke u naoružanju i vojnog nagomilavanja na Balkanu, koji je prošao kroz krvavi rat 1990-ih godina.

VSTV BiH imenovao nove nosioce pravosudnih funkcija

VSTV BiH imenovao nove nosioce pravosudnih funkcija

Druge zemlje u Europi razmatraju slične mjere ili su ponovno uvele obveznu vojnu službu kao odgovor na pojačane regionalne napetosti. Latvija je prošle godine ponovno uvela vojnu obavezu kao odgovor na prijetnju koju predstavlja ruska invazija Ukrajine u punom obimu. Srbija, najveći rival Hrvatske na Balkanu, također razmišlja o ponovnom aktiviranju vojnog roka, piše Independent.

Ova odluka, dodaju, označava povratak na novačenje, koje je obustavljeno 2008. godine kad je zemlja prešla na sistem temeljen na dobrovoljcima. "Povećali smo plate vojnicima, dočasnicima i časnicima, njihova materijalna prava ne samo kroz lični dohodak nego i kroz dnevnice i sve što im pripada", rekao je ministar Ivan Anušić prošlog četvrtka i dodao da se modernizacija i opremanje Oružanih snaga odvija se planiranom dinamikom i u skladu s dogovorom sa saveznicima i vodstvom NATO-a.

Koliko će Njemačku koštati uvođenje obaveznog vojnog roka? Analitičari predviđaju vrtoglave cifre

Koliko će Njemačku koštati uvođenje obaveznog vojnog roka? Analitičari predviđaju vrtoglave cifre

‘Sve nesigurniji svijet’

Ranije ove godine bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak najavio je da će 18-godišnjaci biti prisiljeni služiti državnu službu ako torijevci pobijede na općim izborima. Stranka nije pobijedila.

Sunak je inzistirao na tome da će njegovi planovi za obavezno služenje vojnog roka pomoći ujedinjenju društva u "sve nesigurnijem svijetu" i dati mladim ljudima "zajednički osjećaj svrhe". U očitom obraćanju starijim glasačima, Sunak je rekao da volontiranje može uključivati ​​pomoć lokalnim vatrogascima, policiji i NHS službama, kao i dobrotvornim organizacijama koje se bore s usamljenošću i podržavaju starije i izolirane ljude.

Europska država želi uvesti obavezan vojni rok i za žene: 'Moramo biti sposobni za rat'

Europska država želi uvesti obavezan vojni rok i za žene: 'Moramo biti sposobni za rat'

Švedska, Danska i Norveška su među ostalim nacijama koje imaju oblik državne službe.

U Švedskoj, primjerice, tinejdžeri služe vojsku između devet i 15 mjeseci pod uslovom da polože potrebne fizičke i mentalne testove. Svake godine sudjeluje oko osam hiljada mladih.

U Danskoj se od muškaraca traži da se prijave u vojsku na četiri mjeseca, ali mogu odgoditi službu dok ne završe školovanje. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Danska planira povećati potrebno vrijeme služenja na 11 mjeseci i učiniti vojni rok obaveznim, a ne dobrovoljnim za žene.

Norveška je shema vrlo selektivna, s manje od deset hiljada ljudi primljenih 2023. godine, za što stručnjaci ističu da čini konkurentan proces za prestižne pozicije, piše Nacional.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije