Hrvatska definitivno uvodi vojni rok naredne godine: Objavili su njegove detalje

3
Radiosarajevo.ba
Hrvatska definitivno uvodi vojni rok naredne godine: Objavili su njegove detalje
Foto: Ministarstvo odbrane Hrvatske / Hrvatska vojska

Ministar obrane Ivan Anušić otkrio je za RTL koliko će trajati obvezni vojni rok, s kojim se kreće od januara iduće godine, uz detalje o rezovima zbog rebalansa državnog proračuna.

"On će trajati dva mjeseca, počinje od 1. januara 2025. godine i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje raditi. Povećali smo plate vojnicima, podoficirima i oficirima , njihova materijalna prava, ne samo kroz osobni dohodak nego i kroz dnevnice i sve na što imaju pravo", rekao im je ministar Anušić.

Hrvatska je 2008. privremeno suspendovala obvezno služenje vojnog roka i od tada se služi samo dragovoljno. Međutim, nakon agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnije vojno-političke situacije Hrvatska je počela razmatrati povratak obaveznog služenja vojnog roka.

PONOS: Lejla Njemčević osvojila historijsku srebrnu medalju za BiH na Evropskom prvenstvu!

PONOS: Lejla Njemčević osvojila historijsku srebrnu medalju za BiH na Evropskom prvenstvu!

Na temu rebalansa državnog proračuna, objasnio je da opremljuju i moderniziraju Oružane snage, ustrojavaju ih kako se očekuje i kako je dogovoreno sa saveznicima u NATO-u, javlja Net.

"Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom finansija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju. To je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo sigurnosno nam ne dopuštaju da na tome idemo štedjeti", zaključio je Anušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije