Imunolog Polić upozorio: Bilo bi loše da se preklope koronavirus i gripa

8
Radiosarajevo.ba
Imunolog Polić upozorio: Bilo bi loše da se preklope koronavirus i gripa
Foto: YouTube / Imunolog Bojan Polić

Ugledni virusni imunolog iz Rijeke prof. dr. sc. Bojan Polić izabran je za predsjednika Europske federacije imunoloških društava, koja broji 14.000 naučnika.

U emisiji Dobro jutro Hrvatska za HRT osvrnuo se na pandemiju koronavirusa, ali i sezonu gripe, koja dolaskom hladnijih dana predstavlja novu opasnost.

"Gripa se donekle sakrila jer smo se pridržavali mjera, a i ona je manje infektivnija u odnosu na koronavirus. S obzirom da smo relaksirali mjere u većini slučajeva mislim da bi se i gripa mogla pojaviti. Bilo bi loše da se preklope koronavirus i gripa i da imamo obje epidemije u isto vrijeme. To bi moglo biti devastirajuće za neke ljude pogotovo starije", rekao je profesor Polić.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Kad je riječ o pandemiji koronavirusa, rekao je da se nije dovoljno ljudi cijepilo.

"Cjepiva su najbolji doseg medicine u zadnjih 100-tinjak godina. Pokazala su se efikasnim kontra raznih bolesti, neke su iskorijenjene, neke se drže pod kontrolom, a vidimo i da djeluju na primjeru COVID-19 jer preveniraju teže oblike bolesti i smrti", rekao je.

Dodao je kako ne zna da li je to nepovjerenje u sistem, nauku ili kriva informisanost.

"Ako idemo od zapada Europe do istoka, taj postotak drastično opada. U zapadnim europskim zemljama procijepljenost je iznad 70, čak i 80 posto, kod nas je 50 posto, a u Bugarskoj i manje. To nije dobro jer uz prisustvo delta varijante koronavirusa prijeti nam porast broja hospitaliziranih i umrlih", istakao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije