Imunolog Јanković: Uskoro liječenje COVID-19 krvnom plazmom

Radiosarajevo.ba
Imunolog Јanković: Uskoro liječenje COVID-19 krvnom plazmom
Agencije / Ilustracija

Imunolog Srđa Janković najavio je da će se u Srbiji uskoro početi sa terapijom plazmom sa antitijelima iz krvi osoba koje su preboljele virus COVID-19.

"Poznato je da zarazne bolesti najčešće, a u ovom slučaju to jeste tako, ostavljaju specifičan imunitet nakon preležane bolesti. Antitijela su jedan od mehanizama te otpornosti uz takozvane memorijske ćelije, a i jedno i drugo spriječava da osoba koja je preboljela COVID-19 ponovo oboli dugi niz godina, a možda i doživotno", rekao je Janković na konferenciji za novinare članova tima za borbu protiv koronavirus, prenosi Srna.

On je objasnio da antitijela iz plazme rekonvalescenata mogu da se koriste i kao dopunska terapija kod pacijenata kod kojih postoje uslovi da tako nešto može da im pomogne, jer nemaju još dovoljno svojih antitijela, a imaju rizik od teže kliničke slike.

"Uskoro ćemo početi sa ovom terapijom plazmom i u našoj zemlji. na antitijelima se dosta radi i to je jedan od glavnih dijelova imunologije koji može da nam pomogne protiv ovakve epidemije", rekao je Janković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije