Imam Mirza Mešić uoči 8. marta: Žena nikad neće trčati kao Usain Bolt

Radiosarajevo.ba
Imam Mirza Mešić uoči 8. marta: Žena nikad neće trčati kao Usain Bolt
FOTO: Borna Filic/PIXSELL / Tribina pod nazivom „Percepcija i uloga žene u monoteističkim religijama“

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu uoči Dana žena održana je tribina pod nazivom „Percepcija i uloga žene u monoteističkim religijama“, na kojoj su govorili don Damir Stojić, rabin Kotel Da-Don i imam zagrebačke džamije Mirza Mešić.

Tribina na kojoj je ovaj trojac o temi pričao o položaju žena kršćanskog, judaističkog i islamskog stajališta, popraćen je transparentima s natpisima „Živio 8. mart“ i „Sindikat žena protiv kretena“.

Posebnu buru izazvao je, prenose 24sata.hr, istup imama Mešića koji je uz ostalo izjavio kako „dijelimo iste sposobnosti, ali ne i iste vrijednosti“.

„Žena nikad neće trčati kao Bolt“, poručio je imam Mešić, za kojeg rodna jednakost nije prirodna s obzirom da su muškarac i žene u potpunosti drugačiji na fizičkoj i psihičkoj razini.

Don Damiru Stojiću je pravi primjer kako se treba pričati o ženama papa Ivan Pavao II koji je rekao kako je žena stvorena od rebra jer je najbliže srcu, a srce je važan organ za čovjeka, ono ga drži na životu. Objasnio je i što znače riječi „drugotna žena“.

„Bog stvara od manje savršenosti, prvo je stvorio muško pa je pomislio kako može to biti i bolje, pa je stvorio ženu. U tom smislu ona je drugotna, a pod time se misli više savršena“, Stojićeve su riječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije