IKEA povukla čak devet proizvoda s tržišta u Srbiji: "Postoji opasnost od povreda"

0
Radiosarajevo.ba
IKEA povukla čak devet proizvoda s tržišta u Srbiji: "Postoji opasnost od povreda"
Facebook / IKEA

Švedski trgovinski lanac nameštaja i pokućstva Ikea, otkad su došli u Srbiju 2017., sa tržišta su povukli devet proizvoda (odnosi se na vrstu, ne na količinu), a opasnosti idu od pada i posjekotina do gušenja i eksplozije.

Posljednji u nizu takvih slučajeva je povlačenje kancelarijske stolice odger zbog opasnosti od pada i povrede. Na sve to, iz kompanije "Ikea" poslali su obrazloženje za povlačenje koje počinje rečenicom da im je bezbjednost kupaca polazna tačka.

"Bezbjednost kupaca je uvijek polazna tačka za kompaniju "Ikea". Stoga, povlačimo odger kancelarijsku stolicu boje antracita s oznakama datuma do i zaključno sa 2221 (22 označava godinu, a 21 sedmicu proizvodnje proizvoda) zbog postojanja rizika od toga da krak zvjezdastog postolja stolice pukne i dovede korisnika u opasnost od pada i povrede", naveli su u poznatoj švedskoj kompaniji.

Nihad Uk otvorio ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit: Ovo je ključno za uspjeh

Nihad Uk otvorio ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit: Ovo je ključno za uspjeh

Norvežani nagradili radnike prije praznika: Svakom po 4.000 eura

Norvežani nagradili radnike prije praznika: Svakom po 4.000 eura

Kako tvrde u saopštenju na sajtu, oni razvijaju svoje proizvode koristeći rigorozan program procjene rizika i testiranja da bi se uvjerili da proizvodi ispunjavaju sve standarde. Postavlja se pitanje šta bi bilo da im sistem nije toliko rigorozan.

Valja podsjetiti i da se ova švedska kompanija našla u središtu planetarnog skandala prije nekoliko godina. Naime, njihova komoda malm usmrtila je osmoro mališana u Americi i Kanadi, a 91 dijete je povrijeđeno.

Tek kada je stradala četvrta žrtva, dvogodišnji dječak iz Kalifornije, "Ikea" je odlučila da povuče komodu, i to 29 miliona komada, ali samo s američkog i kanadskog tržišta. Na drugim meridijanima komoda-ubica se i poslije toga nesmetano prodavala.

Tako je bilo i u Srbiji, gde je u ponudi bilo više varijanti komode (različite dimenzije i broj fioka). U uputstvu koje se dobija uz njih "Ikea" se ogradila, napisavši da mogu biti smrtonosne i opasne ako se ne pričvrste za zid, ali im je bilo mnogo da uz komodu gratis daju tiplove i držače, već su ih prodavali zasebno.

Nisu problematični samo namještaj i predmeti za kućnu upotrebu u "Ikei" već i hrana. Naime, u Hrvatskoj je njihova torta almondy daim cake od badema i čokolade, s hrskavim komadićima karamele (LOT broja L2140, s rokom upotrebe do 18. 11. 2023), povučena zbog mogućnosti da sadrži komadiće metala.

Proizvodi koji su povučeni s tržišta u Srbiji:

1. Calypso plafonjera zbog opasnosti od pada
2. Eldslaga plinska ploča zbog pojačane emisije ugljen-monoksida iznad graničnih vrijednosti
3. Glivarp produživi trpezarijski sto zbog rizika od ispadanja dodatne ploče
4. Sundvik sto za povijanje usljed rizika od pada njegovog preklopivog dijela
5. Matvra portikla zbog rizika od gušenja
6. Troligtvis putna šolja jer može sadržati nivo hemikalija koji prelazi propisane granice
7. Činije i šolje heroisk ili talrika jer se mogu slomiti i izazvati opekotine ukoliko se u njima nalazi vruć sadržaj
8. Metalisk espreso lončić pošto može da pukne tokom upotrebe
9. Odger kancelarijska stolica zbog opasnosti od pada i povrede

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije