IGK: "Četnički neofašizam doveo je do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici"

6
Radiosarajevo.ba
IGK: "Četnički neofašizam doveo je do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici"
FOTO: Facebook / Otvoren muzej četničkom vojvodi

Institut za istraživanje genocida Kanada reagirao je povodom "sramnog, anticivilizacijskog, antihumanog otvaranja spomen sobe i otkrivanja spomenika ratnom zločincu Dragoljubu Mihailoviću u Beogradu na mjestu gde se nalazila porodična kuća Mihailovića".

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Proces rehabilitacije četničkog pokreta Draže Mihailovića u Srbiji predstavlja najgrublji oblik falsificiranja historijskih činjenica te ideološko-političku reviziju historije.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Historijske i nauče činjenice su dokazale da se radi o fašističko-kolaboracionističko, izdajničkom i zločinačkom pokretu o čemu svjedoče brojni dokumenti uključujući i četnička dokumenta iz Drugog svjetskog rata te njegova rehabilitacija predstavlja i jedan od oblika zločina.

U isto vrijeme, ratni zločinac Mihailović je izdajnik i vlastitog naroda i države te na sudu dokazani ratni zločinac i sada se taj zločinac pokušava promijeniti u žrtvu, a da bi Mihailović postao žrtva mora se rehabilitirati da bi nakon toga postao i nacionalni junak, što predstavlja opasnost da se jedna cjelokupna nacija identificira s ratnim zločincem. 

To bi u suštini bila rehabilitacija srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse koja ima svoj kontinuitet punih 200 godina i na čijim je osnovama na kraju XX stoljeća ponovo u Bosni i Hercegovini izvršen genocid.

Sramotno: U Beogradu otvoren muzej Draži Mihailoviću, puštali četničke pjesme

Sramotno: U Beogradu otvoren muzej Draži Mihailoviću, puštali četničke pjesme

Rahabilitacija četničkog pokreta i njegovog vođe Draže Mihailovića, jednog od najvećih ratnih zločinaca, dokaz je da je četnički neofašizam doveo do najvećeg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata – genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, “zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija“ 1995, dokaz da se u Srbiji i dalje nisu odrekli fašističke agresivno genocidne ideologije i politike. 

IGK podvlači da je rehabilitacija Mihailovića još jedan u nizu dokaza da je kraj Drugog svjetskog rata bio samo vojna pobjeda. Pobijeđene su bile samo fašističke države i njihove vojske, ali nije bio pobijeđen fašizam kao povijesna praksa, politička metoda, ideološka mreža i misaoni obrazac.

Fašizam je preživio i sada se vraća tamo gdje je bio pobijeđen. Četništvo se uz blagoslov i podršku srpske pravoslavne crkve, srpskih akademskih i književnih krugova nakon zadnjeg genocida nad Bošnjacima, prenijelo u 21. stoljeće.

Sonja Biserko: 'Četništvo je takoreći postalo zvanična ideologija u Srbiji'

Sonja Biserko: 'Četništvo je takoreći postalo zvanična ideologija u Srbiji'

Svjesno falsifikujući historijske činjenice u Srbiji su zakonskim mjerama izjednačeni fašisti sa antifašistima, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja vlastitog naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Draže Mihailovića.

Rehabilitacija Draže Mihailovića je zločinački čin, s dalekosežnim posljedicama. Tim zločinačkim činom rehabilitiran je neofašizam, izvršen zločin nad istinom i pravdom, ponižen ne samo internacionalni antifašistički pokret, nego i UN, Evropska unija i sve internacionalne institucije zasnovane na ljudskim pravima i slobodama", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije