I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Radiosarajevo.ba
I Hrvatska bojkotira dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu
Foto: EPA-EFE / Zija Dizdarević: Nepoželjni / Peter Handke

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučio je o neučestvovanju ambasadora te zemlje u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu koja se treba dodijeliti Peteru Handkeu.

„MVEP je odlučio o nesudjelovanju ambasadora RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju podrpke velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća“, napisano je na društvenoj mreži Twitter.

Podsjećamo, Turska je objavila da će bojkotirati svečanu dodjelu Nobelove nagrade zbog Handkeove podrške bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Albanija je danas saopćila da će njihov ambasador u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodjele Nobelovih nagrada u znak protesta protiv dobitnika nagrade za književnost za 2019. Petera Handkea, koga kritikuju zbog podrške preminulom bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Prethodno je to učinilo i Kosovo.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije