Hrvatskoj prijete nove poplave, ceste su zatvorene, najgore tek dolazi

6
Radiosarajevo.ba
Hrvatskoj prijete nove poplave, ceste su zatvorene, najgore tek dolazi
Foto: HRT / Poplave u Hrvatskoj

Hrvatske vode su zbog vremenskih nepogoda jučer objavile upozorenje u kojem navode kako se obilne i intenzivne oborine i problemi s izlijevanjem očekuju i danas.

"Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja. Sutra tokom dana i u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava. Vrh vodnog vala moguć je u noći sa 17. na 18.9.", navodi se u saopćenju Hrvatskih voda, pišu hrvatski mediji.

Zbog vode zatvorene neke ceste

Zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na trotoaru, a zbog olujne bure ograničenja su na pojedinim cestama u priobalju, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Alarmantno stanje u Hrvatskoj: "Dijelovi brda su se srušili na cestu. Strah me što će nas zateći"

Alarmantno stanje u Hrvatskoj: "Dijelovi brda su se srušili na cestu. Strah me što će nas zateći"

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su državna cesta DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje, županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice, lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć. Zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

U Brodu na Kupi prizori bili apokaliptični. Za stanovnike se sad pojavio novi problem. Zbog izlijevanja Kupe - proglašeno je izvanredno stanje. U Brodu na Kupi, u Gorskom kotaru, u samo nekoliko sati vodostaj rijeke porastao je za čak četiri metra. Neka su sela odsječena, a prometnice u tom dijelu - zatvorene. Smirivanje vremena najavljeno je  tek za sutra.

Državni hidrometeorološki zavod i za danas najavljuje oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, mjestimice i uz grmljavinu. Veća količina kiše očekuje se ponajprije u gorskoj Hrvatskoj i u većem dijelu središnje Hrvatske gdje je lokalno još moguće 30 l/m2 do 60 l/m2 padaline. 

Kiša nastavlja padati

Uslijed izraženih pljuskova može biti i urbanih i bujičnih poplava, a zbog nastavka kišnog vremena rast će razina vodotokova.

DHMZ je za danas na Kvarneru i istarskom priobalju izdao crveno upozorenje zbog vjetra i olujne bure, dok je na ostatku obale na snazi narančasto upozorenje zbog vjetra. Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ takav će se izraženiji porast vodostaja rijeke u Karlovcu nastaviti, preći razinu redovnih mjera obrane od poplava (750 centimetara), a vrhunac se očekuje u nedjelju oko 21 sat s vodostajem od 784 centimetra.

Prema mjerenjima službene mreže DHMZ-a u proteklih 24 sata od jučer u 8 sati do danas ujutro u 8 sati izmjerene su velike količine oborina u Gorskom kotaru, te sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i u zapadnoj Slavoniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije