Hrvatskoj prijete nove poplave, ceste su zatvorene, najgore tek dolazi

6
Radiosarajevo.ba
Hrvatskoj prijete nove poplave, ceste su zatvorene, najgore tek dolazi
Foto: HRT / Poplave u Hrvatskoj

Hrvatske vode su zbog vremenskih nepogoda jučer objavile upozorenje u kojem navode kako se obilne i intenzivne oborine i problemi s izlijevanjem očekuju i danas.

"Radi oborine koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja. Sutra tokom dana i u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava. Vrh vodnog vala moguć je u noći sa 17. na 18.9.", navodi se u saopćenju Hrvatskih voda, pišu hrvatski mediji.

Zbog vode zatvorene neke ceste

Zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na trotoaru, a zbog olujne bure ograničenja su na pojedinim cestama u priobalju, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit

Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit

Alarmantno stanje u Hrvatskoj: "Dijelovi brda su se srušili na cestu. Strah me što će nas zateći"

Alarmantno stanje u Hrvatskoj: "Dijelovi brda su se srušili na cestu. Strah me što će nas zateći"

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su državna cesta DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje, županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice, lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć. Zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

U Brodu na Kupi prizori bili apokaliptični. Za stanovnike se sad pojavio novi problem. Zbog izlijevanja Kupe - proglašeno je izvanredno stanje. U Brodu na Kupi, u Gorskom kotaru, u samo nekoliko sati vodostaj rijeke porastao je za čak četiri metra. Neka su sela odsječena, a prometnice u tom dijelu - zatvorene. Smirivanje vremena najavljeno je  tek za sutra.

Državni hidrometeorološki zavod i za danas najavljuje oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, mjestimice i uz grmljavinu. Veća količina kiše očekuje se ponajprije u gorskoj Hrvatskoj i u većem dijelu središnje Hrvatske gdje je lokalno još moguće 30 l/m2 do 60 l/m2 padaline. 

Kiša nastavlja padati

Uslijed izraženih pljuskova može biti i urbanih i bujičnih poplava, a zbog nastavka kišnog vremena rast će razina vodotokova.

DHMZ je za danas na Kvarneru i istarskom priobalju izdao crveno upozorenje zbog vjetra i olujne bure, dok je na ostatku obale na snazi narančasto upozorenje zbog vjetra. Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ takav će se izraženiji porast vodostaja rijeke u Karlovcu nastaviti, preći razinu redovnih mjera obrane od poplava (750 centimetara), a vrhunac se očekuje u nedjelju oko 21 sat s vodostajem od 784 centimetra.

Prema mjerenjima službene mreže DHMZ-a u proteklih 24 sata od jučer u 8 sati do danas ujutro u 8 sati izmjerene su velike količine oborina u Gorskom kotaru, te sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i u zapadnoj Slavoniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije