Hrvatski youtuber iz Njemačke o porezu: Odričem se državljanstva, ne dam im ni cent

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatski youtuber iz Njemačke o porezu: Odričem se državljanstva, ne dam im ni cent
Foto: Printscreen Youtube/Damir Lenart / Damir Lenart, hrvatski youtuber

Hrvatski youtuber Damir Lenart na svom je kanalu objavio video naziva "Odričem se Hrvatskog državljanstva ako svoju ruku gurnu u moj džep" u kojem govori o plaćanju poreza u Hrvatskoj nakon što je otišao živjeti u inozemstvo, piše Index.hr.

Video se počeo širiti društvenim mrežama i do sada je skupio više od 13 hiljada pregleda.

"Sve što se u tom smjeru radi može me samo natjerati - pričat ću u svoje ime - da više ne želim u Hrvatskoj raditi i živjeti. Možda tek jednoga dana kad budem u penziji. Pod ovakvim uvjetima očekujem da za još godinu i nešto sitno steknem pravo i uzmem njemačko državljanstvo, skroz-naskroz se odjavim u Hrvatskoj i onda im tamo samo mahnem", kaže.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Kaže da poreznoj ne želi platiti ni cent.

Na početku je ispričao da je 12 godina radio u Sloveniji kao vozač kamiona te da je tamo svake godine predavao poreznu prijavu, kao što se u svakoj državi radi. Međutim, nije zadovoljio uvjete da bude rezident Slovenije jer je kao vozač kamiona bio stalno u drugim državama.

"Kada su ustanovili da u Hrvatskoj više nema 4 miliona stanovnika te da ih je u svijetu preko četiri miliona, pogotovo smo im zanimljivi mi koji smo u Njemačkoj, shvatili su da bi se tu nešto moglo napraviti kada bi se malo zaplašilo ljude, da nam se pruži prilika da sami prijavimo koliko zarađujemo.

Dakle, da dam taj podatak čime bih pristao da uđem u njihov porezni sistem i da bi onda rekli da je moj nekakav interes u Hrvatskoj", rekao je Lenart.

"Ovdje u Njemačkoj živim 340 dana u godini. Jedanaest mjeseci godišnje provedem u Njemačkoj, a mjesec dana godišnjeg odmora u Hrvatskoj, nekad samo pola od toga. Dakle, dvanaest mjeseci u godini nikakav moj interes nije okrenut prema Hrvatskoj", dodao je.

"Prvo smo otišli iz Hrvatske zbog politike koja je tamo, a sada još žele živjeti na našoj grbači. Ako se to i dalje bude guralo, jednostavno ću, kada dođe vrijeme, reći u Njemačkoj da mi daju državljanstvo, putovnicu i dokumente, jer ovdje živim i od sada sam Nijemac. I to je to. Ono što imam u Hrvatskoj, neki komad zemlje, prodat ću ili nešto sagraditi, ali ću i to prijaviti ovdje u Njemačkoj.

Tu gdje su mi dali posao i gdje me plaćaju za moj rad, e tu ću i platiti porez", poručio je.

Lenart već nekoliko godina živi u Njemačkoj i na YouTubeu objavljuje videozapise o njegovom životu u toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije