... / Hrvatski ugostitelji ogorčeni zbog apsurdne mjere Stožera: "To će nas uništiti..."

06. 07. 2021. u 16:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

S dolaskom jula, kažu nam dubrovački ugostitelji, započeo, više ne znaju ni sami, koji krug pakla za njihovu branšu.

Osim što rade skraćeno, ne smiju posluživati unutar lokala i epidemiološke su im mjere prepolovile broj stolova, ugostiteljski lokali od 1. jula ne smiju posluživati nikoga ko ne sjedi za stolom, piše Jutarnji.

Taman kad je sezona dala naslutiti da će biti sličnija onoj iz 2019. godine, a ne najlošijoj otkad pamte, prošlogodišnjoj, Stožer ih, kažu, demantira.

Zabrana posluživanja gostima koji ne sjede, budu li je se pridržavali, zatvorit će sve lokale na dubrovačkim skalinama. Sve su to ugostiteljski objekti koji većinu stolova imaju unutra, pred lokalom su možda dva ili tri, a glavna "terasa" su im skaline.

Tako su, znatno ograničeni, ušli u punu sezonu.

"Ovo što oni rade je toliko smiješno, nemaju oni veze s ičim", priča Albert, vlasnik lokala Alberto, u srcu staroga grada.

Tek malo uvučen od Straduna, lokal živi od gostiju koji tvrdi kamen pretpostavljaju stolicama s mekanim, spužvastim jastucima.

"Tu vanka imamo 18 stolica, ostali stoje ili sjede na skalinama. Budu li se stvarno pridržavali tih mjera, možemo zatvoriti lokal. Isto tako i ako ne promjene ovo radno vrijeme samo do ponoći. Lani su nas lipanj i srpanj pustili da radimo do dva sata iza ponoći, u kolovozu su vratili na ponoć", kaže.

Alberta baš neće. Lokal je preuzeo u februaru prošle godine, tačno 27 dana prije covida i uskoro zatvaranja.

"Da mi je krivo, jest. Pare neke što sam imao, sve sam tu uložio. Oko pola milijuna kuna. Dotad sam radio za druge, sad sam trebao za sebe, a imam troje djece i lokal je jedini prihod obitelji", tvrdi Albert.

Posao je uspio održati zahvaljujući potporama države. Da nije dobivao za plaće, ne zna kako bi.

"Ja im još dodam, gdje će čovjek raditi za 4000 kuna (oko 1.100 KM). Jako malo smo radili otkad sam otvorio, a sad ovo. Jednostavno ne daju raditi. Jedan korak naprijed, pet nazad. I kako misle ljudima zabraniti da sjede na stepenicama? Čovjek dođe i sjedne. Posluživanja pića će biti. Čovjek će doći, naručiti piće i... Ja mislim da se to ne može zabraniti. Što će se dogoditi? Doći će policija i hapsiti?", smatra Albert.

Dubrovački ugostitelji redom se slažu da je odluka Stožera nepromišljena. Smatraju da je "piće s nogu" tradicija Mediterana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA