Hrvatski pravnici: Država bi mogla oduzeti roditeljima djecu, ukoliko je ne cijepe

Radiosarajevo.ba
Hrvatski pravnici: Država bi mogla oduzeti roditeljima djecu, ukoliko je ne cijepe
lahealthyliving.com / Ilustracija
Regiju je nedavno obišla vijest da je pedijatrica u Sloveniji uložila prigovor savjesti, te odbila primati djecu koju roditelji nisu željeli imunizirati.

Ovaj slučaj ponovo je u žižu javnosti stavio pitanje Za i protiv imunizacije. I dok nauka, struka i većina roditelja smatra da su vakcine neophodne za javno zdravlje, manja grupa roditelja ukazuje na njihovu potencijalnu štetnost, ali i na anomalije i pohlepu farmaceutske industrije koja se ispoljava upravo na primjeru vakcina.   

Ovaj slučaj odijeknuo je i u Hrvatskoj, te su se sa doktoricom Vogrin solidarizirali i neki drugi pedijatri. Oni upozoravaju na gubljenje vremena s takvim roditeljima budući da moraju potpisati razne formulare da odgovornost za necijepljenje preuzimaju na sebe, te da im po zakonu treba objasniti sve rizike njihove odluke, a sve dok drugi bolesnici čekaju pred vratima ambulante.

"Godinama već mi se pedijatri susrećemo s "antivakcinacijskom kampanjom" - kaže splitska liječnica za Slobodnu Dalmaciju. Kaže da sama ne bi išla toliko daleko da se poziva na prigovor savjesti, s argumentom kako "i necijepljenoj djeci treba pedijatar".

"Odbijanje liječenja neimunizirane djece nije rješenje. Ali problem postoji i bazira se na nefiltriranim, rekla-kazala informacijama pokupljenima na internetu, gdje svatko svašta piše. Već u rodilišta roditelji dolaze s izjavama ovjerenim kod javnog bilježnika da svoju djecu ne žele cijepiti".

Ima, kaže, svih verzija odbijanja, od ranih do kasnijih cjepiva, sve prema proizvoljnim odlukama koje govore "da se kod nas, eto, svi u sve razumiju".

Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu na svojim web-stranicama detaljno objašnjava pravni aspekt obaveze cijepljenja u Hrvatskoj, uključujući neke odrednice vezane uz zanemarivanje dužnosti djeteta, zaštitu njegove dobrobiti itd. iz Obiteljskog i Kaznenog zakona (čija primjena ovisi o sudskom tumačenju pojma "zanemarivanja dužnosti podizanja"), uz zaključak da "u Hrvatskoj u slučaju roditeljskog odbijanja cijepljenja djece postoji zakonski temelj za sankcije razne težine: od onih najblažih kao što je novčana kazna, pa do najtežih kao što je oduzimanje djeteta ili kazne zatvora".

Prema Zakonu u Hrvatskoj, imunizacija spada u posebne mjere za suzbijanje i sprječavanje zaraznih bolesti i obvezna je protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, rubeole, zaušnjaka, virusne žutice (hepatitisa) tipa B i bolesti uzrokovanih s Haemophilus influenzae tip B. Zakon predviđa i novčanu kaznu od 2000 kuna za roditelja koji ne cijepi djecu prema programu obaveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije