Ljekarka neće primati djecu koju roditelji odbijaju vakcinisati

Fena
Ljekarka neće primati djecu koju roditelji odbijaju vakcinisati
/ Foto: obs/GlaxoSmithKline GmbH & Co. KG
Ljekarka iz slovenskog mjesta Lenart na vrata ambulante stavila je neobično obavještenje.

Tu stoji da je od Ljekarske komore molila za odobrenje prigovora savjesti zbog čega će moći odbijati djecu koju roditelji ne dopuštaju vakcinisati. To je pojava koja je zadnjih godina izraženije, pa oko pet procenata djece nije vakcinisano protiv raznih zaraznih bolesti.

"Savjest i stručno znanje mi ne dopuštaju da i dalje budem odgovorna za liječenje djece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu", rekla je u razgovoru za ljubljanski list Žurnal pedijatrica Bernarda Vogrin koja je odlučila takve male pacijente ne primati osim u hitnim slučajevima, te njihovim roditeljima poručila da izaberu drugog liječnika.

Tvrdi da ima jake moralne teškoće s prihvaćanjem činjenice da su djeca za koju bi morala brinuti, a nisu vakcinisana u opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti, pa i smrti, zbog čega je od Ljekarske komore zahtijevala da joj odobre takav postupak.

S njom su se solidarizirali i neki drugi pedijatri koji upozoravaju i na gubitak vremena s takvim roditeljima koji moraju potpisati razne formulare da odgovornost za nevakcinaciju preuzimaju na sebe i kojima po zakonu treba objasniti sve rizike takve odluke, i to dok je pred ambulantom mnoštvo drugih bolesnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije