Da li je bitno kada nam djeca idu na spavanje?

Radiosarajevo.ba
Da li je bitno kada nam djeca idu na spavanje?
Na University College u Londonu sprovedena je interesantna studija koja je pokazala da je vrijeme odlaska na spavanje, kao i njegova ustaljenost, veoma bitno za kognitivni razvoj djece u ranom djetinjstvu.

Zanimljivo je da je studija otkrila da je ustaljeni režim naročito bitan za djevojčice!

Studijom je obuhvaćeno 11.178 dječaka i djevojčica uzrasta 7 godina, koji su rođeni u Velikoj Britaniji u periodu od septembra 2000. do januara 2002.godine.

Istraživače je zanimalo da li je vrijeme kada su djeca odlazila na spavanje, kao i ustaljenost tih vremena, imalo utjecaja na njihov intelektualni razvoj. Tražili su i odgovor na pitanja da li je potencijalno negativan efekat kumulativan i da li je neki period ranog djetinjstva kritičniji od drugih, piše mojpedijatar.co

Analizirani su podaci o vremenu odlaska na spavanje od uzrasta od 9 mjeseci, a zatim i 3, 5 i 7 godina, kao i socioekonomski status, demografske karakteristike, porodične navike i psihosocijalno okruženje.

U uzrastu od 7 godina obučeni ispitivači sproveli su testiranje kojim je procjenjivano čitanje, računanje i prostorno snalaženje.

Najneredovnije odlaženje na spavanje zabilježeno je u uzrastu od 3 godine, kada je takva navika bila prisutna kod 1 od 5 djece. Do uzrasta od 7 godina, više od polovine djece odlazilo je na spavanje između pola osam i pola devet uveče.

Trogodišnjaci koji nisu imali ustaljeno vrijeme odlaska na spavanje postigli su lošije rezultate u sve tri testirane oblasti, dok su u uzrastu od 7 godina lošiji rezultat imale samo djevojčice, i to u sve tri oblasti, ali ne i dječaci!

Daljom analizom pokazan je i kumulativan efekat loših navika – djevojčice koje su ovaj problem imale u uzrastu od 3, 5 i 7 godina imale su znatno lošije rezultate, dok su i dječaci koji su u dva uzrasta ( 3, 5 i/ili 7 godina ) u različito vrijeme odlazili na spavanje pokazali lošije rezultate od onih koji su imali ustaljeno vrijeme za spavanje.

Autori studije zaključili su da je loš rezultat trogodišnjaka pokazatelj da je upravo uzrast od 3 godine vjerovatno najosjetljiviji period u kognitivnom razvoju djece.

Oni dalje smatraju da je to zbog remećenja dnevnog ritma i/ili zbog uskraćivanja sna i posljedičnih efekata na "plastičnost" mozga.

“San je cijena koju plaćamo za plastičnost prethodnog dana i investicija koja nam omogućava da budemo svježi za učenje narednog dana… Rani razvoj djeteta bitno utječe na zdravlje i blagostanje tokom cijelog života. Zbog toga, nedovoljan ili isprekidan san, naročito u periodima ključnim za razvoj, može imati veliki utjecaj na zdravlje kasnije tokom života,” zaključuju autori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije