Hrvatski ministar poljoprivrede na meti kritika u vlastitoj državi

Radiosarajevo.ba
Hrvatski ministar poljoprivrede na meti kritika u vlastitoj državi
Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić na meti je kritika i u svojoj državi zbog diskriminatorskih odredbi prilikom uvoza voća i povrća iz BiH i drugih zemalja regije koji idu na štetu poljoprivrednika.

Tako i hrvatski mediji zapažaju da je njihov ministar izazvao bijes u regiji zbog svog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, čime su naknade za inspekcijski nadzor s 12 eura povećane na 270.

U kolumni portala Index.hr se navodi da je "Tolušić, koji je zahvaljujući demagogiji i populističkim izjavama postao miljenik hrvatskih poljoprivrednika, nije učinio ništa kako bi povećao konkurentnost proizvođača u svom sektoru, ali je zato uspio zaoštriti odnose sa susjednim zemljama s kojima Hrvatska ima solidno razvijenu trgovinu, a od koje sve strane imaju koristi".

"Tolušić je mislio, mislio, i na kraju smislio rješenje za pomoć poljoprivrednicima - otežat će uvoz iz zemalja koje nisu članice EU, kad ga već ne može potpuno zabraniti. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je pravilnik kojim se postrožava i poskupljuje kontrola voća i povrća. Iako se Tolušić sada pravda da ta mjera nije usmjerena protiv susjeda, već da se odnosi na preko 160 zemalja, jasno je da su time najviše pogođene Srbija, BiH i Makedonija", piše u ovoj analizi.

Kako se zaključuje, "Tolušićev potez nanio je štetu svima - i proizvođačima iz susjednih zemalja i potrošačima koji, logično, žele povoljne proizvode, ali i hrvatskoj ekonomiji koja bi sada mogla imati problem s izvozom na tržišta regije koja su važna mnogim firmama - Atlanticu, Podravci, Krašu".

 

Iz ureda ministra Tolušića poslijepodne je stigao odgovor na ultimatum koji su zemlje regije postavile Hrvatskoj.

"Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima.
 
Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije.
  
U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rješavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susjednih država te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sljedeći tjedan.
 
Inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija se normalno", stoji u saopćenju iz Tolušićevog ureda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije