Počeo sastanak ministara o problemu poskupljenja takse za uvoz u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Počeo sastanak ministara o problemu poskupljenja takse za uvoz u Hrvatsku
Nakon što je Hrvatska za 22 puta povećala cijenu naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća prilikom uvoza, resorni ministri iz zemalja regije sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o kontramjerama.

Tačnije, na poziv ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirka Šarovića, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH se održava sastanak povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća prilikom uvoza iz trećih zemalja u Hrvatsku.

Ministri za trgovinu Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmotrit će zajednički odgovor na odluku Hrvatske, a prethodnih dana moglo se čuti da nijedna od zemalja ne isključuje kontramjere. Također, nadaju se i reakciji iz Brisela zbog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema novom pravilniku, naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura), što nije predstavljalo veliko opterećenje za bh. izvoznike.

"Očekujemo da ćemo postići dogovor s hrvatskom stranom, s kojom sam u dnevnoj komunikaciji. Najbolji način za rješavanje navedenog pitanja je da Hrvatska povuče svoj pravilnik ili ga revidira ili da te naknade budu na nivou prosjeka drugih europskih zemalja, što je za BiH prihvatljivo", rekao je Šarović najavljujući ovaj sastanak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije