Hrvatski mediji: Biden je sve najgore mislio o Tuđmanu

Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji: Biden je sve najgore mislio o Tuđmanu
FOTO: EPA / Franjo Tuđman

Američki predsjednik Joe Biden nije bio sklon Franji Tuđmanu. Tijekom devedesetih u raznim ga je prigodama nazivao "autoritarnim razbojnikom", "antidemokratskim vođom", faktorom nestabilnosti na Balkanu, "gramzivim moćnikom" koji je "satkan od istog materijala kao Milošević" i koji je s njim radio na podjeli Bosne i Hercegovine, čovjekom koji "ne spada među pozitivce" i koji će vjerojatno biti procesuiran za ratne zločine. Zbog ponašanja prvog hrvatskog predsjednika, Biden je tražio i obustavu pozajmice Svjetske banke Hrvatskoj. Na koncu je potpisao pismo u kojem je od Tuđmana zahtijevao da prestane s proustaškim revizionizmom u bivšem logoru Jasenovac, piše Hrvoje Šimičević za portalnovosti.com.

Dalje nastavlja:

"Odgoda pozajmice Svjetske banke Hrvatskoj bila bi korisno upozorenje predsjedniku Tuđmanu da ne može izbjeći posljedice autoritarnog i dvoličnog ponašanja, izjavio je Biden sredinom 1996. godine.

Citirani opisi nalaze se u transkriptima rasprava koje su u američkom Senatu vođene od početka devedesetih pa sve do sredine dvijetisućitih. Kao senator savezne države Delaware, Biden je Tuđmana spominjao u različitim kontekstima. Pretežito kao prijetnju miru i stabilnosti na području bivše Jugoslavije – na što je upozoravao gotovo sve do Tuđmanove smrti – a ponekad i kao primjer američkog pripitomljavanja zaraćenih strana povodom bliskoistočnih intervencija u mandatima Georgea Busha".

Navodi i kako je svoje zaključke o Tuđmanu, Biden temeljio na argumentima koji su proizašli iz njegove izrazite posvećenosti posljedicama raspada Jugoslavije.

"Za vrijeme ovdašnjih ratova bio je snažno involviran u oblikovanje američke politike prema Balkanu.

Njegovi memoarski zapisi, kao i arhiva američkog Senata, pokazuju da je bio vjerojatno najglasniji političar u Washingtonu kada je riječ o zalaganju za vojnu intervenciju protiv srpskih snaga. U javnim istupima i na zatvorenim sastancima, kao senator i predsjednik pododbora za evropska pitanja, od američke je vlade opetovano tražio micanje embarga s uvoza oružja za bošnjačku stranu i bombardiranje srpskih vojnih položaja.

Najprije je slao apele Georgeu Bushu starijem, a od 1993. i Billu Clintonu.

'Stalno sam vršio pritisak na predsjednika Billa Clintona. Dvije godine prije nego što je došao na vlast, sastao sam se sa Slobodanom Miloševićem. Pitao me je što mislim o njemu. Rekao sam mu: mislim da si prokleti ratni zločinac, i da ću posvetiti karijeru da završiš na sudu. Nakon desetak posjeta (Balkanu, op. a.) vraćao sam se i pisao izvješće za izvješćem. Vidio sam što se dešava u Brčkom, Tuzli, Sarajevu, Srebrenici...', rekao je jednom prilikom u Senatu", navodi portalnovosti.com.

"Biden je imao jasan stav o srpskoj odgovornosti za sve započete sukobe na području bivše Jugoslavije i za većinu posljedičnih zločina.

Među prvima je u Senatu govorio o priručnim logorima za silovanja i mučenja civila, masovnim ubojstvima i okupacijama gradova u BiH te odgovornosti Miloševića za agresiju na Hrvatsku i Bosnu.

No zbog ekspanzionističkih težnji hrvatske strane prema susjednoj zemlji smatrao je da ni Tuđman ne pripada pravoj strani povijesti", zaključuje se.

Kako piše portalnovosti.com, Biden se žestoko u Senatu usprotivio naumu da nakon juna 1998. završi misija SFOR-a u BiH-

"Nakon kritika na račun Miloševića i Beograda, spomenuo je i Hrvatsku.

'Trenutno imamo situaciju u Hrvatskoj u kojoj je predsjednik jako bolestan. On je, blago rečeno, moćnik i sve što ide uz taj opis. Radi se o tipu koji nije bombonijera (box of chocolate, op. a.). U Hrvatskoj se već vodi bitka za prevlast između nacionalista koji žele vidjeti podjelu Bosne i demokrata koji žele postati dijelom Zapada. Ako sada objavimo da američki Senat želi izlazak američkih trupa ovog rujna ili sljedećeg lipnja, pomažemo onima u Hrvatskoj koji će reći: 'S odlaskom Sjedinjenih Država mir se ne može održati, podjela je odgovor, a mi ćemo dobiti svoj komad'', upozorio je Biden.

Cijelu vijest možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije