Hrvatska: Više stotina okupljenih na protestu protiv rasizma u Zagrebu

Anadolija
Hrvatska: Više stotina okupljenih na protestu protiv rasizma u Zagrebu
Anadolija / Prosvjed u Zagrebu

Više stotina prosvjednika, među kojima je bio značajan broj crnaca koji žive u Hrvatskoj, okupilo se u Inicijativi protiv policijskog nasilja i rasizma u prosvjednoj akciji u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma pod sloganom "Black Lives Matter", javlja Anadolu Agency (AA).

Uz podršku koju su pružili prosvjednicima u SAD-u i uz izvikivanje parole "Black lives matter“, više od petsto prosvjednika kleknulo je na koljena ispred Meštrovićevog paviljona kako bi iskazali pijetet prema smrti Goergea Floyda te iskazali svoju podršku antirasističkim prosvjedima u SAD-u i diljem svijeta.

S govornice je poručeno kako se slično nasilje događa u Hrvatskoj, od strane hrvatske policije, na hrvatskim granicama prema migrantima.

"Sustavni rasizam obilježje je i našega društva i najviše se očituje u odnosu prema migrantima, Romima, Srbima, onima druge boje kože i etniciteta“, kazala je jedna od govornica.

"Stop nasilju protiv crnaca“, "End the police brutallity“, "Stop funding violence“, "George Floyds death will not be in vain“, "Racism is pandemic“ neki su od plakata koje su prosvjednici istaknuli na mirnom okupljanju.

Uz govore koje su održali neki od sudionika, čitane su i posljednje riječi Georga Floyda koji je preminuo nakon što ga je američki policajac držao pritisnutog koljenom na pod više od osam minuta.

Među govornicima i sudionicima okupio se značajan broj crnaca koji žive ili borave u Zagrebu, a koji su, između ostalog, naglasili kako je Zagreb, u odnosu na mnoge druge gradove, miran grad, bez nasilja i nasilnih oblika rasizma. Cilj akcije je iskazati solidarnost s pokretom "Black Lives Matter" u SAD-u i tamošnjim prosvjedima protiv sustavnog policijskog nasilja, ali i skrenuti pozornost na lokalni kontekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije