Nezadovoljni epidemiološkom situacijom: Hrvatska uvodi nove mjere

0
Radiosarajevo.ba
Nezadovoljni epidemiološkom situacijom: Hrvatska uvodi nove mjere
Foto: Screenshot / Krizni štab Hrvatske

Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske predstavio je danas nove mjere zbog porasta broja zaraženih novim sojem koronavirusa.

Tako su u ugostiteljskim objektima maske obavezne dok gosti ne sjednu i dok ne konzumiraju hranu ili piće.

Ograničen je broj okupljenih.

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, predstavio je nove mjere, istakavši da članovi stožera nisu zadovoljni epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj, no da ona ne odskače od stanja u Europi.

"I danas je temeljna linija obrane od svih izazova održavanje distance između ljudi, higijena, nošenje maski kada se okupi više ljudi, a pogotovo u zatvorenim prostorima", rekao je Božinović.

Dodao je da ove osnovne upute nije lako provoditi u praksi, a posebno se to odnosi na distancu i maske.

"Odlukama koje će danas biti donesene propisali smo načine javnog okupljanja za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a koje nisu obuhvaćene posebnim preporukama koje se odnose na profesionalne, umjetničke izvedbe i programe, sportska natjecanja, pogrebe", rekao je Božinović.

Organizatori su obavezni najkasnije pet dana prije okupljanja zatražiti saglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog stožera.

"Uvodimo i obavezu nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje je nemoguće držati distancu. Maske su obavezne se koristiti na ispravan način, maska mora prekrivati usta i nos, a obavezu imaju zaposlenici zdravstvenim pacijentima, ustanova socijalne skrbi, posjetitelji korisnicima, vozači, ostali zaposlenici u javnom prometu, putnici u javnom prometu, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakti s gostima, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju pića ili jelo", dodao je Božinović, prenosi 24sata.hr.

Božinović je rekao kako se ovim odlukama može spriječiti porast broja zaraženih, ali i zatvaranje ekonomskih djelatnost.

Odluke stupaju danas na snagu.

Na pitanje da li bi maske na otvorenom trebale biti obavezne u nekim slučajevima, Božinović je rekao da bi bilo dobro da se nose tamo gdje se ne može održati fizička distanca.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kako će nove mjere predstaviti sutra ugostiteljima.

"Ono što danas stupa na snagu je preporuka za nošenje maske za lice, gdje se objašnjava koje su sve maske za lice, kako se pravilno stavlja i skida, u kojim situacijama se maska nosi i sva izuzeća, dakle svi oni koji ne trebaju nositi maske ni u kojoj situaciji. Ta izuzeća su dugačka, vrlo je slično onome i prije", poručio je Capak.

Što se tiče nošenja maski na otvorenom, Capak je rekao da to neće biti obaveza, nego preporuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije