Hrvatska uvela tri ključne promjene u penzioni sistem: Evo koje su olakšice

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatska uvela tri ključne promjene u penzioni sistem: Evo koje su olakšice
Foto: Capital / Ilustracija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je u četvrtak zakonske izmjene u penzionom sistemu koje na snagu stupaju 1. januara naredne godine s tri ključne promjene – povećanje faktora za porodičnu penziju, korištenje dijela porodične uz ličnu penziju i povećanje najniže penzije za tri posto.

"Šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima preklapajućih kriza – energetske i prehrambene te inflatornih pritisaka, ključan prioritet Vlade osigurati socijalnu sigurnost svim sugrađanima, a posebno onima starije dobi", rekao je Plenković prilikom predstavljanja novog modela porodičnih penzija.

Izmjene Zakona o penzionom osiguranju poseban naglasak stavljaju na korisnike porodičnih penzija kojima se omogućuje pravedniji izračun penzije, kao i mogućnost korištenja djela porodične uz zadržavanje lične penzije u slučaju smrti supružnika.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Samo tim dvjema izmjenama obuhvatit ćemo gotovo 300.000 penzionera, za što ćemo u 2023. izdvojiti više od 1,1 milijarde kuna", dodao je premijer.

Tako će se povećanjem penzionog faktora za više od 136.000 korisnika povećati porodičnih penzija za 10 posto, odnosno za prosječno oko 250 kuna (63 KM), za što je predviđeno oko 365 milijuna kuna u 2023 (92 miliona KM).

Omogućavanjem korištenja dijela porodične uz ličnu penziju, za više od 155.000 korisnika porodičnih penzija, ukupna penzija povećat će se u prosjeku za oko 500 kuna mjesečno (oko 126 KM), a ta će mjera ukupno koštati oko 750 miliona kuna u 2023 (190 miliona KM).

"Izmjene predstavljaju značajan iskorak u hrvatskom penzionom sistemu koji do sada nije omogućavao istovremenu isplatu dvije penzije, time se Hrvatska pridružila članicama EU gdje ta mogućnost postoji", istaknuo je Plenković.

Izmjenama Zakona također se od 1. januara 2023. povećavaju najniže penzije za 1,5 posto, a od 1. siječnja 2025. za još 1,5 posto, što je ukupno povećanje za tri posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije