! / Ako uskoro idete u penziju - evo kako da izračunate iznos penzije

08. 04. 2022. u 12:05:00 Fena

Shares: 0

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Redžo Mehić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost Federalnom zavodu Penzijsko-invalidskog osiguranja za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u iznosu od 4,8 posto.

"Dosadašnji je bio 15,60 KM, tako će za ovu godinu vrijednost općeg boda iznositi 16,35 KM i on se odnosi samo na nove penzionere koji ove godine idu u penziju , a na osnovu istog i broja bodova obračunavat će im se penzija.

Konkretno ako je osoba koja ispunjava uslove za penziju prikupila 40 bodova u toku radnog vijeka isti će biti pomnožen sa 16,35 KM i dobiti iznos penzije od 654 KM", rekao je za Fenu Mehić.

Podsjeća da se vrijednost općeg boda usklađuje svake godine 15. aprila prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini.

"Zato penzije ostvarene u toku ove godine neće biti redovno usklađivane", dodao je Mehić.

Savez udruženja penzionera FBiH sugeriše uposlenicima budućim penzionerima da se izbore za što veći broj bodova i podsjeća da će uposlenik za godinu rada imati jedan bod pod uslovom da mu je plaća u toj godini bila u visini prosječne plaće u FBiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)