Novalić najavio čak dva povećanja penzija u FBiH tokom ove godine

10
Radiosarajevo.ba
Novalić najavio čak dva povećanja penzija u FBiH tokom ove godine
Foto: Vlada FBiH / Novalić s delegacijom MMF-a

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini u okviru redovnih razgovora s državnom i enitetskim vlastima.

Na sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je o više tema, ali s fokusom na ekonomske prilike u Federaciji BiH, te na daljnju saradnju FBiH i MMF-a.

Federalni premijer je, govoreći o ekonomskoj situaciji i njenoj perspektivi u FBiH, istakao da se očekuje rast realnog BDP-a za 2021. godinu od sedam posto, što je Federaciji BiH omogućio stabilan ekonomski razvoj posljednjih godina.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

U okviru mjera za ublažavanje inflacije, jedna od osnovnih koje poduzima Vlada FBiH je zaštita socijalno najranjivijih kategorija stanovništva, posebno penzionera.

"U ovoj godini smo planirali dva usklađivanja visina penzija. Očekujemo prvo od 8,1 posto već u aprilu, dok bi u junu ili junu penzije trebale porasti dodatna tri posto. Dijelom ćemo usklađivati i druga budžetska izdvajanja", pojasnio je premijer.

Također, u toku je priprema odluke za intervenciju tzv. plavim dizelom prema poljoprivrednicima iz robnih rezervi FBiH.

"Ove godine planirali smo deset puta više sredstava za robne rezerve. Razmatramo i pripremamo i intervenciju i drugim robama, kao što je brašno, po nižim cijenama iz robnih rezervi FBiH", kazao je Novalić.

Pored toga, u ovoj godini planiran je i budžetski poticaj poljoprivredi od 106 miliona KM.

Govoreći o Prijedlogu budžeta FBiH za 2022. godinu, koji će se sljedeće sedmice naći u parlamentarnoj proceduri, Novalić je ukazao da ovaj budžet, osim socijalnog elementa, ima i razvojni karakter, jer će više novca nego dosad biti usmjereno ne samo u poljoprivredu, nego i u jačanje robnih rezervi, te finansiranje infrastrukturnih i kapitalnih projekata.

Kada je riječ o strukturalnim reformama, koje su također bile tema današnjeg razgovora, predstavnici MMF-a su upoznati i da kroz trogodišnji 225 miliona KM vrijedan projekt Vlada kreće u konsolidaciju zdravstvenog sistema u FBiH.

Alina Iancu je izrazila zadovoljstvo MMF-a mjerama koje Vlada FBiH poduzima s ciljem ublažavanja posljedica globalne inflacije, ali i osnaživanja ekonomskog razvoja i finansijskog jačanja socijalnog sektora.

Danas je obostrano istaknuta dosadašnja dobra saradnja Vlade FBiH i MMF-a i ukazano na potrebu njenog nastavka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije