Hrvatska u Krivični zakon uvodi novi pojam, opozicija bijesna: Plenković je prevario žene

2
Radiosarajevo.ba
Hrvatska u Krivični zakon uvodi novi pojam, opozicija bijesna: Plenković je prevario žene
Foto: Screenshoot / Hrvatski Sabor

Danas, 14. marta, zadnji je dan zasjedanja Hrvatskoga sabora u sadašnjem sazivu. Hrvatski će sabor glasanjem o svim tačkama i o svom raspuštanju, završiti rad u sadašnjem sazivu nakon čega slijede izbori za novi saziv parlamenta. Izbori se mogu održati najranije 14. aprila, a najkasnije 12. maja. O datumu odlučuje predsjednik Zoran Milanović.

Osim o svom raspuštanju, za šta ruku trebaju dići 76 zastupnika, Sabor je glasao o izmjenama krivičnog zakonodavstva kojima se kao kaznena djela uvode femicid, rodno uvjetovano ubistvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje tzv. curenje informacija.

Opozicija se žestoko protivila ovom posljednjem, Vladu proziva da se prvo okomila na novinare, a između dva čitanja zakona, na zviždače. Više opozicionih klubova amandmanima je tražilo brisanje sporne odredbe, ali Vladini predstavnici sve su ih odbili. Opozicija pozdravila da se femicid uvede u krivično zakonodavstvo, ali smeta joj što se o njemu glasalo u isto vrijeme kad i o krivičnom djelu curenja informacija iz istraga, odnosno neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje", koji naziva "lex AP". 

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Dalija Orešković koja je imala zabranu sudjelovanja u raspravama dva dana, ipak je danas dobila pravo da govori.

"Andrej Plenković prevario je žene. Pod krinkom femicida podvalio je novo krivično djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne radnje", rekla je Orešković dodajući kako je ovaj saziv sabora obilježilo uništavanje institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije