Hrvatska traži izvinjenje od Srbije

4
Fena
Hrvatska traži izvinjenje od Srbije
EPA-EFE / knin 1

Hrvatska je u četvrtak zatražila izvinjenje Srbije i najavila slanje protestne note nakon što je član srbijanske delegacije nazvao Knin "srpskim i okupiranim" i poželio da se nad njim ponovno vijori srpska zastava.

Miloš Stojković, humanitarni radnik i teolog, bio je u delegaciji predvođenom državnim sekretarom u srbijanskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je obilazilo srpsko stanovništvo u Šibensko-kninskoj županiji u povodu srbijanskog vjerskog praznika.

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa "srpskog okupiranog teritorija".

"Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde", kaže Stojković. "Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina...", rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: "Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin."

knin 2 - undefined

EPA-EFE: knin 2

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske osudilo taj "skandalozan čin i odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje".

"Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službene delegacije iz Republike Srbije, za što očekujemo službeno izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje", stoji u saopštenju.

Knin je od 1991. do 1995. bio središte tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnutog teritorija pod kontrolom lokalnih Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u vojnoj akciji Oluja u avgustu  1995., navodi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije