Hrvatska: Roštiljanje za 1. maj je dopušteno, uz jedan veliki uvjet

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Roštiljanje za 1. maj je dopušteno, uz jedan veliki uvjet
Pixabay / Roštilj / Ilustracija

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako građani Hrvatske mogu ići na prvomajski roštilj, ali da pritom i dalje trebaju paziti na mjere zaštite od koronavirusa i održavati fizičku distancu.

"Roštiljanje je dopušteno, ali treba poštivati fizičku distancu. Unutar porodice se može normalno družiti, ali nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi jer još vrijedi naredba od pet osoba maksimalno", rekao je Capak za Dnevnik RTL televizije.

Od građana očekuje da se drže svih mjera koje je štab propisao, a smatra da su dosad pokazali svijest i odgovornost zahvaljujući čemu se i postigao ovakav uspjeh.

Naglasio je da se slično događalo u cijeloj Europi, pa i u Hrvatskoj.

"Najbitnije je da se brzo reagiralo i da se bolest stavila pod kontrolu", dodao je.

Capak je najavio da planiraju kod bolesnika zabilježiti težinu i visinu, jer se pojavilo nekoliko studija o mogućnosti težeg oboljenja kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom te je kod njih češće potrebno liječenje na respiratoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije